Пучдемон с опит да положи клетва като премиер на Каталуния днес

DenNews.bg
30.01.2018
размер на текста:

Карлес Пучдемон ще направи опит днес да положи клетва като председател на Женералитата на Каталуния.
През уикенда Конституционният съд на Испания постанови, че бившият лидер на региона няма право да поеме функциите на премиер от Белгия. Там той пристигна след едностранното обявяване на независимост и последвалото разпускане на регионалния парламент в Барселона, отбелязва националният ежедневник Ел паис, цитиран от Фокус.
По-рано бе съобщено, че Карлес Пучдемон ще поиска разрешение от съда да присъства на церемонията по встъпването му в длъжност като председател на Женералитета на Каталуния. Правителството в Мадрид подаде жалба срещу кандидатурата на Пучдемон с надеждата, че ще блокира встъпването му в длъжност, насрочено за днес.
След продължителен дебат, който продължи до късно вечерта в събота, Конституционният съд отказа да разгледа жалбата, но представи компромисно решение: Карлес Пучдемон да присъства в регионалния парламент в Барселона, за да положи клетва лично. Решението на органа обаче изправя каталунския политик пред сложна дилема. Пучдемон е изправен пред заплаха от арест заради ролята си в обявяването на независимост на Каталуния, ако се завърне на територията на Испания.
Партиите в каталунския парламент, подкрепящи отделянето на региона от Мадрид, предложиха Пучдемон да положи клетва за встъпване в длъжност чрез видеовръзка или чрез делегат. При така създалата се ситуация обаче парламентарните лидери ще бъдат изправени пред затвор, ако се противопоставят на решението на съда. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети