Трима са арестувани за убитото от питбул дете

DenNews.bg
30.01.2018
размер на текста:

Трима души са задържани заради трагедията в пазарджишкото село Мокрище, където питбул уби на място 3-годишно момченце.
Сигналът за инцидента е подаден вчера на тел. 112 около 14 часа. Момченцето било само на двора на къщата на леля му. Детето се приближило към питбула, който бил вързан с верига вероятно, за да го погали. В този момент обаче животното се хвърлило върху момченцето и му прегризало гърлото. Детето починало на място.
В къщата, в която е станала трагедията, живее лелята на малкия Тошко. Жената имала бебе на два месеца и 3-годишното момченце почти всеки ден ходело при нея, разказа бабата на детето пред bTV.
Вчера Тошко пак отишъл при леля си, която го нахранила и детето се заиграло. По някое време обаче момченцето казало, че му се ходи до тоалетната и излязло от къщата. Лелята пък помислила, че то се е прибрало при баба си, която живее в съседната къща.
"Дъщеря ми увила бебето в одеяло и идва у нас и ме пита - майко, Тошко прибра ли се? Казах й, че го няма и двете се върнахме в нейната къща. Оставих я вътре с бебето, извиках моята зълва и двете тръгнахме да го търсим. По това време зет ми беше на работа. Никой не знаеше, че детето е отишло отзад при кучето. Дъщеря ми го намери, след като излезе да простира. Тогава видяла, че муцуната на кучето е цялата в кръв. Приближила се, но кучето я захапало и нея. Синът на зълва ми й се притече на помощ, а Тошко беше до кучето", допълва бабата на момченцето.
Питбулът е бил вързан с дебел синджир и не е бил използван за боеве, твърдят роднините на собственика, който заедно с бащата на момченцето и леля му са задържани.
Малкият Тошко пък е гледан от баба си и дядо си по майчина линия, защото майка му работи в Германия. Тази сутрин жената се е прибрала в България.
Близките на задържания собственик обаче твърдят, че детето често е било оставяно без надзор от баба си, която гледала и другото си внуче.
Директорът на Дирекцията по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петър Митев заяви, че ще бъде извършена експертиза в рамките на досъдебното производство дали питбулът е бил агресивен.
"Какво точно е отключило агресията на кучето в момента не може да се каже. Кучето има вид на недохранено, на видима възраст около 4 години. По данни на хората, които го отглеждат, то било прибрано преди около 2 години. То няма ветеринарно-медицински документи, няма чипиране, не са провеждани ваксинации и обезпаразитяване”, каза още д-р Митев.
Той не изключи вероятността недохранването да е отключила агресията в кучето. По думите на д-р Митев, след като станат ясни резултатите от експертизите, ще бъде решено дали питбулът ще бъде приспан.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети