Тайванка осъди сина си да ѝ компенсира грижите по отглеждането му

DenNews.bg
03.01.2018
размер на текста:

 Майчината обич и грижи са безценни, но има начини усилията по отглеждането на детето да бъдат възнаградени. Точно това се е случило в Тайван. Тайванският върховен съд разпореди зъболекар да плати на майка си около 22,33 млн. тайвански долара (744 хиляди долара) като компенсация за средствата, похарчени от нея, за да го отгледа и изучи.

Върховните съдии потвърдиха произнасянето на съд от по-долна инстанция, че 41-годишният стоматолог Чу, трябва да пази договора, който подписал с майка си преди 20 години с обещание да се издължи, предаде БГНЕС. Ищцата Ло се развела със съпруга си през 1990 и отгледала и изучила двамата си сина сама. Притеснена, че никой няма да се грижи за нея, когато остарее, след като синовете ѝ навършили 20 години, Ло подписала с тях договори, според които те трябва да ѝ плащат 60 на сто от нетната печалба от доходите си. Ло обвинява синовете си, че са я изоставили след като си намерили партньорки, а приятелките на децата ѝ дори ѝ изпращали писма „да не досажда” на синовете си. Тогава, преди 8 години, Ло завежда дело, след като двамата отказали да спазят договорите си. По-големият син впоследствие изплатил 5 млн. тайвански долара за уреждане на спора. По-малкият син твърди, че договорът нарушава „добрите нрави”, защото отглеждането на дете не трябва да се измерва финансово и завел дело срещу майка си.

Ло обжалвала на всички инстанции до последната, след като на първа и на втора инстанция съдът се произнесъл в полза на сина ѝ. Върховният съд изтъкна, че договорът е валиден, тъй като при подписването му Чу е бил пълнолетен и че като зъболекар е в състояние да изплати дължимото на майка си. През последните години съдебните дела за тормоз и изоставяне на възрастни тайванци се увеличават, което кара активисти да настояват за промяна в закона, позволяваща нехранимайковци да отиват в затвора заради поведението си.

Източник: Actualno.com

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети