Бедните ще ползват безплатно по 50 литра вода на ден

DenNews.bg
27.01.2018
размер на текста:

 Нов закон за водоснабдяването предвижда нови мерки за подпомагане на социално уязвимите групи. За най-бедните групи от населението ща бъде определено минимално количество вода, което да бъде безплатно за тях, така че да се гарантира правото на достъп до вода.

Минималното количество вода от 50 л на човек на ден ще бъде безплатно за тези, които попадат в определените по Закона за социалното подпомагане уязвими групи. Тези потребители също така ще имат право на безплатен водомер, ще имат право на безплатна поддръжка на измервателните уреди с оглед правилното изчисляване на количеството потребена вода.

Ползващите се от тази привилегия ще бъдат определяни на базата на установените процедури чрез Агенция за социално подпомагане и нейните регионални структури. От Агенцията за социално подпомагане на всеки 3 месеца ще се подават данни за лицата, които подлежат на подпомагане, а оттам нататък вече операторите ще им начисляват нулева ставка за кубик и половина потребление на водата. Всички, които подлежат на социално подпомагане, подават заявление в Агенцията за социално подпомагане и вече в зависимост от съответната помощ, на която имат право, агенцията ще обработва списъците. Тази информация ще бъде подавана на фонда или на операторите. Безплатното количеството от кубик и половина на месец, ще бъдат заплащани от бюджета.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети