Шивачките от Дупница ще получат неизплатените си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията

DenNews.bg
22.01.2018
размер на текста:

Шивачките от обувния цех „А. М. shoes” ще получат неизплатените си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията в рамките на тази година. Това увери националният омбудсман Мая Манолова на среща с работниците в Дупница. Тук тя пристигна с президента на КНСБ Пламен Димитров, както и екипи експерти, които да окажат методическа помощ на всеки от служителите на фирмата.
„Добрата новина е, че неизплатените възнаграждения има вече как да бъдат взети от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на работодателя. Промените, по които се мъчихме цяла година, вече са факт, така че искам да ви успокоя, че ще си получите парите, както от новия работодател „А. М. shoes”, така и от „Абонданца“. Всички сме на ясно, че тук става дума за схема, те си прехвърлят фирми, машини и работници, защото с повечето от вас сме се виждали и по предишния казус-с „Абонданца“. Работят 6 месеца, не плащат 2 месеца, прехвърлят собственост, сменят управител и зачезват.
Добрата новина е и друга, че този път няма прехвърляне на фирма, защото това вече е забранено. Просто е сменен управителят, което обаче по никакъв начин не снема отговорността на предишния управител. Ние отново ще направим всичко, което направихме и в предния случай. Сигнал до прокуратурата срещу управителя, сигнал до НАП да се провери внасяни ли са осигуровки, до НОИ да се видят ведомости за заплати и осигурителни плащания, ако има евентуално хора, които ще излизат в майчинство, това да се подсигури. Инспекцията по труда вече работи по този случай“, обясни Манолова и посочи, че именно през Инспекция по труда ще бъдат положени усилия да бъде открит работодателят.


„Знаете, че собственикът на „Абонданца“ беше открит през италианската Инспекция по труда чрез системата за европейски обмен. Това не свърши особена работа, защото той, макар да беше уведомен надлежно, не дойде да си получи документите. Затова пък има влязла в сила санкцията от 60 000 лв. Все някога той ще бъде принуден да плати тези пари. За мен обаче е по-важно, че вие ще си получите парите, които ви дължи и двете фирми от Фонда за гарантиране на вземания, а след това фонда ще съди двете фирми, за да си прибере парите“, обясни още Манолова и сподели, че най-големият й страх е бил дали плащанията в случаи като този с дупнишките шивачки ще бъдат гарантирани от законодателя.

„Жалкото е, че такива хора се подиграват и с вас и с всички български институции, за което трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Първото и най-важно е вие да си получите парите, което ще се случи в рамките на тази година и от двете фирми. И второ важно е тези нагли хора да бъдат наказани. защото те се рецидивисти“, посочи още националният омбудсман.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров благодари на дупнишките шивачки, защото „благодарение на вашите смели гласове и на смелите гласове на други работници, които се изправихте срещу некоректни работодатели, в момента имаме пет променени закона и картината е съвсем различна“. Според него допреди това държавните институции и законодателят не са били на мястото си.
„Вече имаме на какво да стъпи, и ние и вие, за да могат работниците да си получат изработените пари. Кажете обаче на всичките си познати, нека Дупница и България вече знаят, че борбата за нашите права е в нашите ръце и не е никъде другата. Само заедно, независимо дали сте в синдикат или не, но когато сме заедно и обединени може да постигнем успех, макар и с мъки, макар и трудно. Накрая ще имаме успех.

Призовавам всички заедно да продължим да се борим за криминализиране на неплащенто на заплати.

Заедно, защото аз сам не мога. Мая също не може сама. Това е промяна, която зависи от парламента. Затова когато политици идват по избори при вас, искайте наказания, криминализиране на неплащането на заплати“, каза в Дупница Димитров.
Той заяви, че всеки от работниците ще получи индивидуална помощ за оформянето и подаването на документите и към Фонда за гарантиране на вземанията и за прекратяване на договорите. „Всяка помощ, която ви е необходима ще получите от експертите на КНСБ и омбудсмана“, обеща Димитров.

Манолова успокои, че жените, които трябва да ползват майчинство в никакъв случай няма да загубят това си право. Този въпрос й е бе поставен от жена, чиято дъщеря също е работила в двете злополучни фирми, а в момента е в рискова бременност.
„Какво прави държавата? Искат да се раждат деца, а сега казват, че дъщеря ми няма да може да ползва майчинство“, попита жената.
„Всички имат право на майчинство. Днес ние ще изпратим препоръки към НОИ за оформяне на документите. Ясно е, че работодател е изчезнал, а в такъв случай НОИ е институция, която играе роля на работодател в оформянето на документи“, обясни Манолова и успокои, че бременните жени няма за какво да се притесняват.

 

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети