Община Бобошево ще кандидатства по проект за изграждане на анаеробна инсталация за преработка на битови отпадъци

DenNews.bg
19.01.2018
размер на текста:

Община Бобошво ще кандидатства съвместно с общините Благоевград, Симитли, Кочериново и Рила в проет за изграждане на анаеробни инсталации по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Думата имат общинските съветници, които трябва да дадат своето съгласие на предстоящата сесия на местния парламент на 25 януари. 
Процедурата за проектирането и изграждането на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци е с бюджет 91,5 млн. лв.
Допустимите бенефициенти са общини от три Регионални сдружения за управление на отпадъците - Русе, Бургас и Благоевград.
От Регионалното сдружение за управление на отпадъците (РСУО) в Русе бенефициент могат да бъдат общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. От РСУО Бургас - общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе, а от РСУО Благоевград - общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ на едно проектно предложение е 30,5 млн. лв., като програмата ще финансира проектирането на съоръжения, строително-монтажни работи, доставка на оборудване и транспортни средства.
Инсталациите за анаеробно разграждане ще помогнат за намаляване на количеството битови отпадъци в общините с 12,27%. Основната цел на процедурата е да се осигурят допълнителни капацитети за рециклиране от 105 000 тона на година.
Крайният срок за подаване на проектни предложения за общините бенефициенти е различен. За РСУО Благоевград срокът е до 22 януари 2018 г., за РСУО Бургас - 19 март 2018 г. , а за РСУО Русе - 30 април 2018 г.

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети