Цацаров разпореди проверки на бегълците от правосъдие

DenNews.bg
18.01.2018
размер на текста:

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на проверки на срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени бегълци от правосъдието.
Разпореждането е за всички районни и окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури в страната, съобщиха от държавното обвинение.
Целта е да бъдат установени осъдените с влезли в сила присъди, чиито наказания „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“ не са приведени в изпълнение.
Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност.
Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018 г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“.
Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на Областните звена „Охрана“ при Министерство на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица.
В срок до 2 февруари т.г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади, съдържащи информация за общия брой на образуваните изпълнителни преписки с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“, по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в изпълнение на съдебния акт на съответните ОЗ“ Охрана“ при МП или ОДМВР, както и датата на получаването на уведомлението, че осъденият не е издирен.
Докладите ще съдържат информация за датата на телеграма за обявяване на осъденото лице за издирване, периодичността на кореспонденцията във връзка с издирването и резултатите от него; изготвена ли е своевременно Европейска заповед за арест, респ. предложение до ВКП за екстрадиция след получаване на данни за последното пребиваване на осъдения извън страната; каква е периодичността на обмена на информация, относно действията по изпълнение на общодържавното издирване, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция.
Обобщените доклади ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховна касационна прокуратура.
По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на Главна дирекция “Охрана“ към правосъдното ведомство за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“.
Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.
Разпореждането на главния прокурор идва, след като стана ясно, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е бил осъден през 2009 г., но се е укрил от правосъдието и не е бил открит и приведен в затвора.
Още през 2015 г. Сотир Цацаров призна, че 1700 лица с влезли в сила присъди са се укрили от правосъдието и се издирват.
На 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд осъди на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека "Амнезия", двама от тях изчезнаха. Единствено Александър Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. Оттогава Георгиев и Стоилов са в неизвестност.
През 2013 година, отново точно преди да го вкарат в затвора, избяга осъденият за двойното убийство до дискотека "Соло" в София Илиян Тодоров. Той направи две видеопослания, в които твърди, че е невинен.
Още през 2012 г. пък изчезнаха и дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които бяха осъдени на по 5 години за организирана група за рекет. И до момента те са в неизвестност.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети