Парламентът ратифицира договорът за добросъседство с Македония

DenNews.bg
18.01.2018
размер на текста:

Парламентът ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония единодушно с 186 гласа "за".
На ратификацията присъства и посланика на Македония в България Марян Гьорчев.
Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка.
На 27 юли от всички парламентарни групи беше приета Декларация в подкрепа на договора. На 15 януари македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България с 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.
Ратификацията му от парламента в Скопие предизвика вълна от положителни реакции у нас. Решението на македонския парламент беше приветствано от държавния глава Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, Министерството на външните работи.
С договора се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.
Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите. Създават се предпоставки за подобряване на икономическите, финансовите и търговските отношения между държавите, и за насърчаване на инвестициите. Предвижда се осигуряване на подкрепа за разширяване на туристическия обмен и на транспортните връзки.
Важен момент в договора е създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Мониторинг на изпълнението на разпоредбите на договора ще прави Съвместна междуправителствена комисия.
Договорът въвежда гаранция за ненамеса във вътрешните работи на България и задължение за предприемане на мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда и омраза.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети