Бизнесът в Дупница наема ученици от три гимназии още от есента

DenNews.bg
17.01.2018
размер на текста:

 Явен резултат даде инициираната от кмета на Дупница Методи Чимев среща на бизнеса с директорите на средните училища в общината, която се проведе през миналата седмица, а нейни цел бе приемът на учениците да бъде съобразен с нуждите на бизнеса в града. Основният акцент бе въведеното от правителството "дуално обучение", което предизвика най-голям интерес на срещата в Дупница. До самата среща от тази възможност на обучение се бе възползвала само ПГ "Акад.С.П.Корольов", която има една такава паралелка. Професионалната гимназия ще има три паралелки през новата учебна година.
Още две от средните училища в града също разкриха дуално обучение през новата 2018/19 година. В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии на този вид обучение ще бъде специалността "Лаборант"-технологичен и микробиологичен контрол в химичните производства. Партньор на училището е фармацевтичната компания "Актавис", която ще поеме всички 26 ученици. "Тютюневото" ще бъде с два класа през есента, другата специалност е "Готвач".
В ПГ по облекло и стопанско управление дуалната форма включва две специалности в една паралелка - "Моделиер-технолог на облекло" и "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" също от 26 ученици. Партньори с школото са три фирми от града, които ще наемат учениците, когато станат 11-и клас. "Промишленото" обявява прием на две паралелки през есента, другата е "Икономист"-икономика и мениджмънт.
Припомняме, че дуалното обучение дава възможност на младежите да провеждат своя задължителен стаж в последните два курса на обучение в реална среда срещу заплащане. 11-класниците имат 2 дни седмично практика, а последният курс е с 3-дневен стаж седмично. Заплащането, което ще получават е поне 90% от минималната работна заплата, и с редовно сключени договори. "Първата успешна стъпка е направена в тази посока. Интерес е имало за още две паралелки да се разкрият с дуално обучение в едно от училищата, но тази година няма как да се реализира по обясними причини. Все пак началото със 78 деца е вече положено. Освен, че ще се обучават и стажуват в реална обстановка, те ще могат и да си изкарват пари в тази ученическа възраст, с които да подпомагат семействата си, което не е никак маловажно. Радвам се, че директорите са съобразили план-приема с нуждите на бизнеса. Надявам се следващата година паралелките с дуално обучение да станат двойно повече, за което очаквам още по-сериозни ангажименти от директорите", коментира кметът на Дупница инж.Методи Чимев.
Най-новото средно училище в града "Климент Охридски" разкрива една паралелка с "Физическо възпитание и спорт", където ще бъдат профилирани по няколко вида спорт учениците. ПГ "Христо Ботев" ще бъде с 5 паралелки, СУ "Св.П.Хилендарски" е с две, ПГ по транспорт с една паралелка - "Техник по транспортна техника".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети