Брекзит остави без любимите картофи Великобритания

DenNews.bg
17.01.2018
размер на текста:

 Реколтата на най-любимия сорт картофи във Великобритания „Джърси Роял“ тази година е в опасност заради липсата на работници мигранти, предизвикана от Brexit. Около 1000 чуждестранни работници са необходими, за да садят и да вадят картофите, но фермерите се оплакват, че не намират достатъчно персонал, пише The Guardian.

Земеделският сезон започва традиционно през януари, но недостигът на работници от Източна Европа води до по-малко засаждане на картофи. Президентът на фермерския съюз на британския остров Джърси Питър Майстър заяви, че Brexit ще засегне тазгодишната реколта. „Преди Brexit тук традиционно работеха по около 1000 поляци. Но сега заради несигурността и падането на курса на лирата спрямо злотите, работата тук вече не е толкова атрактивна. Икономиката на Полша също е набрала обороти и хората си намират работа в родината. Трудно намираме служители за тази година“, заяви той. Някои фермери са прибегнали до наемането на работници от извън ЕС, включително и от Кения, предаде Фокус.

Сортът „Джърси Роял“ е отглеждан на острова от 140 години. Близо 20 фермери в Джърси обработват 3000 хектара със зеленчука.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети