Час преди протеста здравното министерство обеща 28,5 млн. лв. на общинските болници

DenNews.bg
15.01.2018
размер на текста:

От Здравното министерство отпускат почти 28,5 млн. лв. на общинските болници през 2018 г. Информацията бе разпространена до медиите час преди очакваните протести от работещите в общинските болници в страната заради лошите условия на труд, недостига на медикаменти, забавянето на заплати, промяната в нормативната база.
Парите са за дейности "по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.".
Това означава, че са за спешна медицинска помощ, както и дейности, които в болниците се извършват, но са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, защото са в болници, които са в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната. Част от парите са и за медицинската експертиза (ТЕЛК).
Тези почти 28,5 млн. лева са за над 100 болници и по изчисление на МЗ това е над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.
От здравното министерство напомнят, че извън Методиката министерството няма право да отпуска целеви субсидии. Мотивът на чиновниците в Здравното министерство е, че нормалното финансиране на болниците би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.
Час преди протеста на медиците и болничния персонал от МЗ информират, че са готови да окажат методологическа и експертна помощ за преструктурирането на болниците. "Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика - съответните общини", пишат от администрацията на българското здравно министерство на 15 януари 2018 г.
От МЗ се позовават на анализ, извършен от екипа на министър Ананиев. Той е базиран върху изследване потребностите на населението от здравни грижи и дейности на територията на всяка от 28-те области в страната. В документа са отчетени демографската структура на районите и картината на социалнозначимите заболявания на населението.
"МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ", се казва в съобщението, разпространено чрез ведомството.
Заедно с преструктурирането на болниците в поликлиники здравните администратори информират, че "в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, се предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ".
Предстои преразглеждане на клиничните пътеки, по които работят общинските болници в рамките на преговорите за Националния рамков договор. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да реализират своята дейност в условията на финансова стабилност и предвидимост, убедени са от МЗ.

Към 30 септември 2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число - 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети