Нова стачна вълна в Гърция днес

DenNews.bg
12.01.2018
размер на текста:

Нова стачна вълна блокира транспортът, здравните услуги и корабите в Гърция днес. Повод за недоволството е внесения от правителството законопроект за нови мерки за икономии, който трябва да бъде гласуван в понеделник, съобщават гръцките медии.
По призив на своя синдикат днес 24-часова стачка започват работещите в метрото и трамваите, които протестират и срещу приватизационните планове на правителството и недостатъчното финансиране в транспорта.
Плавателните съдове ще останат по пристанищата. Лекарите от Атина и Пирея също стачкуват, а работещите в държавния сектор ще спират работа за по три часа. За днес техният синдикат е организирал протестен митинг по обяд и шествие пред парламента.
Работещите в държавния сектор планират да излязат на улиците в понеделник, когато трябва да бъде гласуван законопроектът с новите мерки за икономии. Същия ден са възможни и проблеми по летищата заради участие в стачни действия и на авиодиспечерите.
В Гърция не спират и протестите срещу плановете на правителството да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците и да ограничи правото на стачки.
Търговете са сред непопулярните мерки, поискани от международните кредитори, които настояват за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми.
Гласуването на законопроекта е насрочено за понеделник с оглед за толеранс от време преди срещата на финансовите министри на еврозоната на 22 януари, когато ще бъде оценен напредъкът на страната в прилагането на условията на спасителната програма, необходим, за да й бъде преведен следващият транш в размер на близо 5 млрд. евро от договорените заеми.
По проекта в момента текат дебати в парламента. В него освен планове за електронни търгове за продажба на ипотекирани имоти, се съдържат и разпоредби за по-нататъшни орязвания на социалните помощи и по-строги правила за стачките.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети