Чимев дари златния тандем Джорджев-Михалчев с икони, обеща и парична награда

DenNews.bg
07.09.2017
размер на текста:

Първият и единствен в историята на българското таекуондо-олимпийска версия световен шампион Александър Джорджев гостува днес с треньора си Христо Михалчев на кмета на община Дупница Методи Чимев. Само преди 10-ина дни, състезателят на "Гладиатор" стана номер 1 на най-големия форум в Египет. Успехът му е с още по-голяма стойност, не само, защото България досега никога не е имала световен шампион, а и поради начина, по който бе спечелено отличието. Още в първата среща ръката на ученика от Гимназия "Христо Ботев" бе счупена и до края той игра с тежката травма.
"Тръгнах с мисълта, че със Сашо имаме шанс за медал, защото знам възможностите му. Признавам си, че след първата среща, като му счупиха ръката, бях сигурен, че това е краят на турнира. Но той стисна зъби, победи и продължи. Имахме уговорка, ако почувства, че няма сили, да се откажем, но така и не се стигна до отказване. Той е момче с уникално самочувствие на състезател, с желязна психика. Това искам да успея да постигна и с другите състезатели на клуба. Миналата година преди Европейското Сашо каза, че отива да вземе титлата и го постигна. Сега отново тръгнахме и каза: Отивам сега да стана и световен шампион, а след това да гоня място за Олимпиадата. След всяка среща болките бяха неописуеми, виждаше се по лицето му, но в минутите преди срещите, сякаш не чувстваше нищо. Питах го постоянно дали да се откажем, а отговорът му беше: „Като чуя химна на България и си взема златния медал", разказа Христо Михалчев.


От спечелената титла на Стария континент миналата година в своята категория до ден днешен, Джорджев няма нито една загуба и е спечелил всичките си 38 мача от международни турнири и първенства. Малко известно е, че в България при кадетите - състезателите от другите клубове предпочитат да променят категорията, но да не се изправят срещу него. "Съперниците ми бяха непознати до един. Както се казва в нашия спорт, бяха "криви" състезатели и реално в игрова обстановка се ориентирахме. Много ми помогнаха съветите на треньора, който едва ли има съмнение някой, че е най-добрият в България. До финала ми бе трудно с контузията, но когато излязох в спора за титлата, мислех само за тръпката от това да се кача на най-високия връх на почетната стълбица и да чуя "Мила родино...". Това не се обяснява, то трябва да се почувства", разказа Джорджев. "Продължавам по план, вече тренирам. Другата седмица свалям гипса и ще имам възстановяване. Целта в следващите ми години е както титли при младежите, така и място на Олимпиадата", допълни още златното момче на Дупница, който се оказа и...отличен ученик, завършвайки последната година с 5,94 успех.
"С чиста съвест мога да кажа едно. Сашо, ти си пример за подражание и еталон за младите. Отличник в училище, успешен в спорта. Дано повече млади хора последват твоя пример. Горд съм, че си наше момче, момче на Дупница. Слушай треньора си. Ицо вече се е доказал и ще се радвам на Олимпиадата да видя и българския флаг над стълбичката, на която си ти", обърна се към двамата кметът Чимев.
По установена традиция, той дари двамата с икони на закрилника на Дупница св. Иван Рилски. "Успехът ти е изключителен и затова ще ти осигурим от името на община Дупница и финансова награда", обеща кметът.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети