Допинг издъни девет от десетте най-успешни държави в щангите

DenNews.bg
07.09.2017
размер на текста:

Девет от десетте най-успешни държави в щангите може да бъдат изхвърлени от участие на Световното първенство в Анахайм през тази година заради многократни нарушения на антидопинговите правила. Сред замесените са Китай, Русия и Казахстан. За щастие този път май няма хванати със забранени вещества български национали.
Комисия от трима души ще направи предложения пред Изпълкома на Световната федерация по вдигане на тежести по какъв начин да бъдат наказани деветте държави, които имат между три и 10 случая на положителни проби при повторната проверка на изследванията от Пекин 2008 и Лондон 2012.
Заседанието на Изпълкома ще бъде този уикенд в Будапеща. Техният пълен доклад се очаква на извънредния конгрес на централата на 30 септември и 1 октомври в Букурещ. Очаква се и деветте държави да бъдат отстранени от състезания поне до края на годината.
От 49 положителни проби при повторната проверка на тестовете от олимпийските игри в Пекин и Лондон 30 са на медалисти. Включително и на двукратния шампион от тези две Олимпиади в категория до 94 кг. Иля Илин от Казахстан. Петима от десетимата казахстански щангисти, дали положителни проби и при двете повторни проверки. Илин е един от тях.
Русия също има 10 случая на положителни проби, но за разлика от Казахстан вече имаше едно сериозно наказание, след като ѝ беше забранено да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Очаква се деветте държави да бъдат извадени от международните състезания за период от една година, като те ще имат право през това време да намалят срока на своите наказания с подписването на специални договори за спазването на стриктни правила.
Повече подробности ще има след заседанието на Изпълкома на Международната федерация по вдигане на тежести. Случаят може да повлияе изключително негативно на щангите и този спорт да бъде изключен от олимпийското движение заради многото случаи на допинг.
Наскоро световната централа назначи петима независими антидопингови експерти, за да се бори с употребата на забранени стимуланти във вдигането на тежести. Това е една от мерките, за да може тежката атлетика да остане в олимпийската програма. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети