Чимев инициира създаването на съвет за пробуждането на младите за обществен живот

DenNews.bg
04.09.2017
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев предлага създаването на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта, чиято основна цел ще бъде ангажиране на младите с обществения и политически живот на местно ниво, изясняване и защитаване на интересите на общността и включването на младежите в решенията, касаещи обществените дела.
Предложението на кмета ще бъде разгледано на предстоящата в петък сесия на Общински съвет, а то включва както създаването на младежки съвет, така и откриване на процедура за назначаването на членовете му. Заявката е всички номинации и изборът да бъдат прозрачни, както и да се обхване широка представителност. Намерението е структурирането на съвета да приключи до 1 ноември, за да може той да се включи с предложения в изработването на Общинския план за младежта за 2018 г.
Очакванията са още съветът да анализира нагласите, потребностите и очакванията на младите хора; да дава идеи за разработването на проекти, както в полза на младите хора, така и за цялостното развитие на общината. Освен това от членовете на съвета ще се очакват предложения за провеждане на спортни и културни събития, които да са интересни за младите и да ги ангажират.
Основната полза, която се очаква от съвета, е местната власт да получи обратна връзка с младите за техните нужди, нагласи, проблеми и очаквания за това, което би ги мотивирало да живеят, работят и да се развиват в община Дупница.
По данни на ГРАОН към месец август 2017 г. едва около 15% от жителите на община Дупница са млади хора на възраст между 15 и 29 г. -7730 души към 51 142 население.
А истината е, че голямата част от младите хора не се интересуват от политическия и обществен живот.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети