Северна Корея пусна водородна бомба и предизвика трус от 6,3 по Рихтер

DenNews.bg
03.09.2017
размер на текста:

 Северна Корея обяви, че е извършила тест на водородна атомна бомба и го нарече „абсолютен успех“, предава BBC, а държавната телевизия на комунистическата страна излъчи кадри, на които Ким Чен-ун подписва заповед за провеждането на ядрен опит. Южна Корея и Япония потвърдиха, че комунистическата държава е извършила най-мощния си ядрен опит досега, предава Ройтерс. Метереологичната служба на Япония регистрира трус от 6,3 по скалата на Рихтер, което е десет пъти повече от последните ядрени опити. Според военни експерти, цитирани от Ройтерс, все още е рано да се вадят заключения. Американски военен експерт, цитиран от Ройтерс, заяви, че е все още рано да се извадят заключения дали тестът е на водородна бомба, или не, но по всяка вероятност източникът на сеизмичния трус показва, че идва от тестова площадка. Също така, той заяви, че е много малко вероятно дори Севера да притежава водородна бомба, да успее да я постави на междуконтинентална ракета, макар че държавната телевизия на Севера обяви, че страната има такава способност.

В последните седмици Северна Корея извърши няколко опита на междуконтинентални ракети, като при последния ракетата прелетя над Япония и се разпадна на няколко части.
Тестът беше извършен само часове, след като президентът Тръмп говори по телефона с японския премиер Шинзо Абе за ескалиращата криза на Корейския полуостров. Япония реагира особено остро на последния ядрен опит на Северна Корея, като премиерът го нарече „абсолютно недопустим“ и свика Съвет за национална сигурност, като същото направи и Южна Корея.

Все още няма реакция от САЩ. Пекин енергично осъди новия ядрен опит и призова настоятелно Пхенян „да спре изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес“, предаде АФП. Северна Корея „пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда“ това действия, се посочва в комюникето на китайското външно министерство.

Агенция „Йонхап“ съобщи, че южнокорейското правителство обмисля да разположи мощни тактически оръжия на своя територия, като под това най-вероятно се имат предвид американски ядрени оръжия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети