Двама катаджии оставиха палките и получиха присъди за подкуп от 100 лева

DenNews.bg
28.09.2017
размер на текста:

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Чирпан са осъдени Марин Н., на 44 г., и Христо И., на 38 г.,за това, че в съучастие и като съизвършители, направили опит да спомогнат лицето Д.П., извършил престъпление по чл. 343б ал. 1 от НК да избегне наказателно преследване, като деянието е извършено с цел имотна облага и в качеството им на полицейски органи - младши контрольори в сектор „Пътна полиция“при ОД на МВР - Стара Загора, като от изпълнителното деяние макар и да е довършено, не са настъпили общественоопасни последици – престъпление по чл. 294 ал.4 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка чл.20 ал.2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Стара Загора е наложил наказание на Марин Н. и на Христо И. от по две години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, за всеки един от тях.

На 14 декември 2015 г., в гр. Чирпан, през нощта, полицаите Марин Н. и Христо И., изпълнявали задълженията си като автопатрул по пътния контрол. Към 1 часа те спрели за проверка лек автомобил, марка „Мерцедес“, тъй като водачът Д.П. не бил спрял на пътен знак. Шофьорът бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, което отчело 1,31 промила алкохол в издишания въздух. Полицаите му съставили Акт за установяване на административно нарушение и му връчили талон за медицинско изследване. Водачът Д.П. обяснил на двамата служители на МВР, че му предстои да заминава за чужбина и не иска да има срещу него дело. Той помолил да му помогнат и им предложил да им даде пари. Мотивирани от предложението, полицаите му казали, че ако има приятел, който не е употребил алкохол, може да го заведат до болницата, за да даде кръв вместо него. Д.П. се обадил на своя познат Г.К., който бил отведен от двамата полицаи до Центъра за Спешна медицинска помощ в гр. Чирпан. Там той дал кръв вместо Д.П. за наличие на алкохол, като пробата била отрицателна. На въпрос на медицинското лице защо има разлика с резултата от дрегера, приятелят на Д.П. отговорил, че полицаите се заяждали. По делото Д.П. твърди, че оставил на предната седалка на автомобила на полицаите сумата от 100 лева, след като напуснали сградата на поликлиниката. По внесени други досъдебни производства преди са били осъдени водачът на автомобила Д.П. и Г.К., който се е съгласил да даде кръвна проба за алкохол вместо него. Марин Н. и Христо И. са били отстранени от длъжност и не са служители на МВР.

Присъдата на Районен съд-Стара Загора може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети