Нова методология за тестването на храните ще елиминира двойните стандарти

DenNews.bg
27.09.2017
размер на текста:

Европейската комисията публикува насоки към националните правителства по прилагане на съществуващото европейско законодателство срещу двойните стандарти при храните.
Тази практика е несъвместима с единния пазар, заяви ресорният еврокомисар Вера Юрова, цитирана от БНТ.
Тя обяви, че Евросъюзът ще инвестира един милион евро за изработване на обща методология при тестване на храни и напитки, която да бъде прилагана от националните правителства още през първото тримесечие на следващата година.
„Националните власти трябва да тестват продуктите, когато има подозрения за двойни стандарти и при необходимост да започнат процедури срещу производители, които прилагат нечестни търговски практики и предлагат продукти с двойни стандарти под една и съща марка.
При нужда трябва да има и трансгранично сътрудничество. Комисията ще помага на националните правителства да решат своята част от задачата не само с методология, но и със съвети и координация“, посочи еврокомисарят Вера Юрова.
Някои принципи ще бъдат изложени на среща на върха по въпросите на потребителите в средата на октомври в Братислава.
Комисията е получила обещания от производители, търговци и асоциации от хранително-вкусовия бранш за повишено внимание срещу двойните стандарти.
„Възможно решение е промяна на търговското название. Няма да се поколебая да призова потребителите да не купуват определени продукти при ясни доказани проблеми с качеството“, увери комисар Юрова.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети