Бизнесът с отпор на шоковото увеличение на таксите за пренос на газ

DenNews.bg
19.09.2017
размер на текста:

Предложението на "Булгартрансгаз" за шоково увеличение на таксите за пренос и достъп до мрежата ще се сблъска със сериозен отпор от страна на бизнеса. Индустриалните потребители на природен газ са готови с жалби до Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия, ако енергийният регулатор одобри искания от компанията скок на таксите с до 60%, пише вестник "Сега".
Бизнесът за пореден път настоя за отсрочка в новия тарифен модел, предложен от "Булгартрансгаз". Ако новите цени станат факт, те ще бъдат обжалвани, тъй като нарушават правилата на конкуренцията и дават ценови промоции на "Газпром", казва Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). "Те ще доведат до рязко поскъпване на услугата за бизнеса и до надвзет приход от "Булгартрансгаз". Настояваме за отлагане на новия модел, докато се направи оценка за въздействие на методологията върху цените", заяви той по-рано пред Медиапул.
Бизнесът смята, че цените за пренос трябва да се определят според всеки отделен профил на потребление на едно предприятие. Причината е, че в една година има промени и не е коректно да се очакват точни прогнози за заявка на годишен капацитет. Едрият бизнес все още не е решил дали ще протестира, както се закани при обявяването на модела от страна на "Булгартрансгаз". Индустриалните потребители изтъкват, че новите правила не важат за руския доставчик "Газпром". "Това означава, че се въвежда постоянна промоция за "Газпром". Всички български потребители от 1 октомври ще заплащат над 27 лв. за пренос на 1000 куб.м, а "Газпром" - повече от два пъти по-малко. Това е дискриминация за българските потребители", пишат от БФИЕК. Според тях така "Булгартрансгаз" дава недопустима държавна помощ на "Газпром", което подлежи на санкция от Еврокомисията.
Миналия петък четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, излязоха с остро писмо, в което критикуват предложения модел. В него те изтъкват, че енергийният регулатор не защитава фирмите и битовите абонати от монопола на "Булгартрансгаз". Предложението на компанията обаче твърдо се подкрепя от Министерството на енергетиката, което го оправдава с евроизисквания. "Никъде в директивите на ЕС не пише, че България трябва да вдига цени и такси. Единственото изискване е да бъде въведен "входно-изходният модел", което е трябвало да се случи още през 2011 г.", пишат работодателите. Те изтъкват, че проблемът е в липсата на икономическа обосновка за драстичното повишение. В периода 2007-2016 г. "Булгартрансгаз" е натрупал печалба от около 150 млн. лв., като само за 2016 г. оперативната печалба е 155 млн. лв., а нетната - 73 млн. лв. При това газовият оператор не може да натовари дори половината от капацитета на мрежата, която управлява, изтъкват работодателите. В задочен отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова пресметна, че увеличението на крайната цена на природния газ в резултат от драстичния скок на такса пренос и достъп ще бъде от 0.37% до максимум 3%. По-рано Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди сметките на "Булгаргаз" за намаление на цената на синьото гориво със 7.29% от октомври, но без разходите за пренос, акциз и ДДС. Очаква се крайното поевтиняване на газа да е около 4% именно заради вдигането на таксите за пренос. Последната промяна в цените бе в началото на април, когато газът поскъпна с почти 30%. Заради драстичния скок промяна имаше и в цените на парното, което скочи средно с 22.14 на сто. Междувременно над 5100 клиенти в София остават неотчетени и с начислени санкции, предвидени в Наредбата за топлоснабдяване, поради неосигурен достъп за отчет. Това съобщиха от компанията за топлинно счетоводство "Техем". В тези случаи се начислява служебен разход до 280 литра на ден на човек (на месец това означава до 8 кубически метра), а на радиаторите на клиентите с неотчетен разход се начислява максимална мощност. От "Техем" напомниха, че крайният срок за корекции в изравнителните сметки за сезон 2016/2017 е 30 септември. Източник: actualno.com

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети