ТЕЦ „Бобов дол“ с най-висока оферта за купуването на ЧЕЗ

DenNews.bg
18.09.2017
размер на текста:

ТЕЦ "Бобов дол" и нейни италиански партньори са предложили най-високата оферта за бизнеса на ЧЕЗ в България. ТЕЦ-ът се свързва с Христо Ковачки.
"24 часа" пише по свои източници, че офертата е стигнала почти до 250 млн. евро, като предложенията тръгвали от 120 млн. евро.
Останалите кандидати са "Приста ойл", Енерго про", "Инеркомгруп" и "Фючър енерджи", като не е ясно какви суми предлагат те.
Чехия обаче очаква повече пари за бизнеса на ЧЕЗ, който обслужва цяла Западна България и 1 млн. домакинства. Чешки медии писаха, че електроразпределителната компания иска подобряване на офертите - до 300 млн. евро за основния си бизнес и още 50 млн. евро за ТЕЦ "Варна" (останал без сероочистване и неработещ).
Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов призова службите да проучат бъдещия собственик на ЧЕЗ, защото ЕРП-то е важно за националната сигурност.
Продажбата на ЧЕЗ се извършва изцяло по чешкото законодателство и България няма как да контролира тази сделка, заяви през месец май енергийният министър Теменужка Петкова.
От БСП и КНСБ пък обявиха, че е по-добре държавата да откупи ЧЕЗ.
През юли КЗК обяви, че разследва за монопол трите големите електроразпределителни дружества в България - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.
Антимонополният орган имал доказателства, че трите компании "прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени".
Преди седмици изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш обяви пред местни медии, че компанията ще реши до септември дали остава в България, или ще си продаде бизнеса. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети