Децата от Българското неделно училище в Атина получиха като подарък книгата "Свети Лука Доктора"

DenNews.bg
17.09.2017
размер на текста:

 Децата от Българското неделно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Атина получиха като подарък от ръководството на учебното заведение детската православна книга "Свети Лука Доктора". Тя е вълнуващ разказ за живота и знаменитите открития в медицината на един от най-великите светци на 20-и век Лука Кримски чудотворец.
Директорът Мими Ничева, заяви пред DenNews.bg, че училището е не само място , където подрастващите могат да получат знания, а и място на възпитание в духовните ценности. Именно за това е избрала светителският път на Лука Кримски чудотворец , чрез книгата "Св. Лука Доктора", да бъде за пример на българчетата, които посещават неделното училище в гръцката столица.

Тя изтъкна, че това е един духовен подарък, който се надява да бъде като пътеводна звезда на малчуганите. Българско неделно училище „Св.св. Кирил и Методий ”е първото българско учебно звено за изучаване на български език и популяризиране на българската култура в Атина. За учебната 2016-2017 година БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ се посещава от 155 ученици, разпределени и обучавани в самостоятелни паралелки от 1 до 12 клас, а знанията които получават са по български език и литература, география и история на България по утвърдени от МОН учебни програми. Автор на детската книга е Ангел Бончев, а редактор Емилия Маринова. Илюстрациите са на Светла Цветанова, а дизайна и цялостното оформление на Веселина Запрянова. "Свети Лука Доктора" е създадена с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Книгата за деца се появява в България, в момент, в който свети Лука Кримски вече е добре познат на християните от филма "Светителят хирург", чийто автор отново е Ангел Бончев. И други учебни заведения в чужбина са заявили желание да подарят книгата "Свети Лука Доктора" на възпитаниците си за Деня на християнското семейство (21 ноември). Иначе книгата ще може да бъде намерена само в православните храмове в България, а също така и на сайта на автора на  "Свети Лука Доктора"- www.angelbonchev.com.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети