Прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

DenNews.bg
15.09.2017
размер на текста:

 12 години затвор поиска прокуратурата за акушерката Емилия Ковачева за жестокия побой на 4-дневната Никол. Ковачева е подсъдима за опит за умишлено убийство на беззащитно новородено бебе.

Съдът изслушва финалните пледоарии. Преди това акушерката даде обяснения, като отказа да отговаря на въпроси на страните и съда. Тя разказа, че в нощта, за която е обвинена, е била на 24-часова смяна в болницата и е била много уморена, но заяви, че не помни да е удряла бебе и няма причина да го удря. В пледоарията прокурорът Николай Христов каза, че вината на Ковачева категорично се доказва от събраните в процеса експертизи и свидетелски показания, както и записите от камерите в стаята с новородените.

Според него е категорично, че травмите на Никол са от побой, продължил няколко часа, при това те са получени по време но дежурството на Емилия Ковачева. Преди това бебето е било здраво и спокойно и се е развивало нормално. Обвинителят заяви, че Ковачева е проявила ярост и цинизъм. А без своевременна лекарска намеса, Никол е щяла да умре. Тя е приета в Токуда с тежка черепно-мозъчна травма.

Адвокатът на родителите Мария Даскалова поиска от тяхно име най-тежкото наказание - като заяви, че те не искат други родители да страдат и други деца да бъдат подложени на подобно малтретиране. Тя каза, че случаят ангажира много силно емоцията на всички в съдебната зала и на цялото общество. Даскалова призова да не се спекулира с трудовите условия, които не могат да са оправдание за подобни действия. Следва да бъде изслушана и пледоарията на защитата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети