Безработицата във Великобритания стигна до най-ниското си ниво от 42 г.

DenNews.bg
13.09.2017
размер на текста:

 Безработицата във Великобритания стигна до най-ниското си ниво от 42 години насам, но ръстът на заплатите остава далеч под общата инфлация, сочат последните статистически данни. Процентът на безработицата спадна до 4,3% през второто тримесечие на годината, отбелязвайки най-ниското ниво от 1975 г. насам, се казва в съобщение на Службата за национална статистика (ОНС).

Заетостта пък достигна рекордно високо ниво от 32,1 милиона служители, като броят на заетите се увеличи с 181 000 до юли 2017 г. Общо 1,46 милиона души са регистрирани като безработни към средата на година. Все пак ръстът на заплатите продължава да изостава от годишната инфлация на Острова, която през август се равнява на 2,9% в сравнение с 2,6% през юли. Средните приходи нарастват с 2,1% на годишна база през тримесечието, под очакванията на „Блумбърг” за 2,3%. "Създаването на толкова работни места е огромна история на успеха в Обединеното кралство", каза Иън Стюарт, главен икономист в „Deloitte”.
"Въпреки несигурността около Брекзит и по-бавния растеж, Великобритания продължава да генерира все по-ниска безработица и все повече работни места." Правителството обяви вчера намерението си да повиши заплатите на всички работещи в публичния сектор с повече от 1 процентен пункта след няколко години строги икономии, предаде БГНЕС. Първите, които ще се възползват от мярката, са полицейски служители, които ще получат с 2 на сто по-високо възнаграждение.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети