Български лекари върнаха лицето на болен от рак с уникална операция

DenNews.bg
08.08.2017
размер на текста:

43-годишен софиянец, страдащ от рак на лицето, получи ново лице и шанс за живот след уникална автотрансплантация на 3D принтиран титаниев имплант.
Операцията, която е уникална за Югоизточна Европа, бе извършена в "Пирогов" от доц. Николай Янев - светило в областта на лицево-челюстната хирургия, и проф. Николай Габровски, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
Интервенцията е продължила над 12 часа. Доц. Янев, който работи в Англия, е предпочел да я извърши именно в неврохирургията на „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Габровски.

Трансплантираният 3D принтиран титаниев имплант е изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента. 43-годишният софиянец страдал от рак, като туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето му.
По време на операцията, доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и останалият екип от хирурзи са отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място са реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

"Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инжинерните науки", обясняват от "Пирогов".

Предоперативните етапи, през които премина пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето.

В момента пациентът е настанен в неврореанимацията.
След операцията доц. Николай Янев сподели, че е приятно впечатлен, че в България вече има подобни клиники, отговарящи на последните, съвременни тенденции в здравеопазването.
Проф. Николай Габровски пък подчерта, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е създала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лечение, а и кадри, които могат да използват капацитета й. Според него, тази съвместна трансплантация, в която участва интердисциплинарен екип от различни специалисти, е типичен пример как съместните усилия могат да обединяват конкурентните медицински структури в името на най-доброто за пациентите.
Доц.д-р Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).
Той е Лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital, Великобритания, Консултант Лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и Доцент към МУ – Плевен.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети