Доказаха, че йогата действа като антидепресант

DenNews.bg
08.08.2017
размер на текста:

Няколко нови изследвания доказват, че йогата може да облекчи депресия. Проучванията са представени на годишната конференция на Американската асоциация на психолозите.
"Засега ние можем да препоръчаме йогата като допълнителен подход, вероятно най-ефективния, заедно със стандартните методи, предписани от лицензиран терапевт", казва психологът Линдзи Хопкинс. "Очевидно йогата не е лек за всяко състояние, но въз основа на емпирични доказателства, изглежда тя има голям потенциал", добавя още тя.
Линдзи Хопкинс е провела изследване с 23 мъже ветерани, които два пъти седмично са посещавали класове по йога, включваща физически и дихателни упражнения и медитация. Участниците, които в началото са били с повишени нива на депресия, са усетили значително подобрение след осем седмици.
Второ проучване е проведено сред 52 жени на възраст между 25 и 45 години. При онези от тях, които са практикували йога два пъти седмично в продължение на осем седмици, е отчетено значително облекчение на депресивните усещания.
Няколко подобни изследвания също установяват благоприятното влияние на източната практика върху качеството на живота, оптимизма, психическото и физическото състояние, съобщава "Дарик".

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети