Готвят воден режим в Самораново, местни с опит за бунт заради сухите чешми

DenNews.bg
07.08.2017
размер на текста:

Воден режим ще бъде наложен в дупнишкото село Самораново, като единствено се чака издаването на кметска заповед за това.
Консумацията е в пъти по-голяма от дебита, заради което в последните 10-ина дни високите части на селото са без вода. Обяснението за високата консумация е неспирното поливане на градини, въпреки че е в сила забрана на пилеенето на питейна вода за поливане и миене, наложена със заповед на кмета на община Дупница Методи Чимев.
Заради сухите чешми местни жители се събраха с викове на недоволство на центъра на селото за няколко минути вчера, но бързо се разотидоха.
„Положението в Самораново е изключително тежко и единственият начин да осигурим вода на всички е да бъде наложен режим. Това вече е обсъдено и кметът трябва да издаде заповед днес или утре. Вчера спряхме водата в цялото село, за да се даде възможност на резервоара да се напълни и водата да стигне и до високите части. Поливането не спира, въпреки забраната, и едни хора разходват адски много вода, докато другите са със сухи чешми. Трябва хората да разберат, че в този период на годината, виждат че е суша и вода няма, трябва да ползват водата съвестно, а не да я пилеят. Сега едни пилеят, а другите нямат. Може да ограничим проблема, като наложим режим за цялото село. Разбирам се, че е много неприятно да нямаш вода, но в края на краищата хората да решат вода в чешмите ли искат да имат или искат да имат градини. Не може и двете, когато е суша и дебитът е на минимум. Трябва хората да разберат, че ако искат да имат градини трябва да си изградят кладенци, а не да ползват питейна вода. Да не говорим, че в огромния процент поливането става с незаконни отклонения и тази вода не се плаща. Работа на кметовете на селата е да обикалят и да вземат мерки срещу поливането, след като има забрана“, обясни управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев.
В Самораново тече подмяна на водопровод на две улици, заради което има къщи със спряна вода и заради това, но там водата се пуска след приключване на работния ден.
Воден режим е въведен вече в Джерман и Грамаде. Заради масовото поливане критична е ситуацията във всички села от общината.

„За момента за Дупница проблем няма. Ако се наложи, ще пуснем вода от Карагьол и Дяково“, добави още Илиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети