Кочериново на бунт за вода: Местни блокираха пътя за Рилския манастир, едва не набиха ВиК шефа

DenNews.bg
31.08.2017
размер на текста:

Сухи чешми в продължение на над месец и половина вдигнаха на бунт Кочериново. Жители на града и селата се събраха тази сутрин на централния площад, а събраното недоволство доведе до спонтанна блокада на пътя за Рилския манастир-хората застанаха на пешеходната пътека пред училището.
За последния месец и половина всички населени места в общината са на необявен воден режим. Вода има за по 30 минути-час, като едва вчера хората са се порадвали на течащи чешми за цели два часа, след като информацията за готвения протест бе обявена.
Проблемът с лошото водоснабдяване е от години, като най-тежко е положението през лятото. Безводие мъчи местните хора и през студените дни и седмици през зимата.

 

Ситуацията е пълен абсурд, тъй като Кочериново е в самото подножие на Рила планина, най-богатата вододайна зона у нас. Общината пие от язовир Калин, а количествата, които се пускат към Кочериново и съседната община Рила са достатъчни за нормалното захранване на два пъти повече абонати, показва справката, изпратена на община Кочериново от служителите на ВЕЦ Рила.

 

Къде е тази вода и защо не достига до нас? Кой плаща тази вода и къде си пилее?, питат хората, а отговор няма, въпреки постоянната кореспонденция между община Кочериново и водния оператор Кюстендилска вода.


Хиляди страници са изписани от местната администрация с въпроси и молби, с предложения и просения към дружеството, на което общината няма как да въздейства по друг начин.
Десетки са срещите през годините в търсене на решение, но такова продължава да няма. Има обаче напрежение между Рила и Кочериново, тъй като Рила е първата община, в която водата влиза, а след това тръгва по тръбите към Кочериново.
Затова и кочеринци, които имат водомери, но не и вода, все повече вярват на приказките, че Рила е виновна.

Ние се къпем като в 18 век, поливаме си с канчета. Не може да се перем, а за пиене и готвене купуваме вода. Ходим да точим в туби и шишета вода от кладенци и изворни чешми, но тази вода не става за пиене, не е годна. В това време в Рила си поливат с питейната вода, а ВиК не взима никакви мерки, недоволстват кочеринци.
Другите съмнения са, че има разлив на вода от аварирали участъци, които не се ремонтират от Кюстендилска вода, най-вероятно заради пестене на парии.
Както сме писали многократно, най-тежък е проблемът в селата, които са разделени от Кочериново с река Струма и магистралата- Крумово, Боровец, Драгодан, Фролош, Цървище, Бураново.
Там лятно време единствен източник на вода са водоноските, осигурени от община Кочериново.
Едва преди ден в община Кочериново е постъпило уведомление, че воден режим ще има до 15 септември, от 21 часа вечер до 10 часа сутрин. Обяснението е продължителното засушаване и намалени водни количества от язовир Калин.
Последната информация обаче си противоречи с информацията, с която разполагат в община Кочериново за водните количества, които напускат язовира.

 

Шефът на Кюстендилска вода са размина с боя по чудо

 

 

Изненадваща беше появата на инж. Георгиев на протеста. Целта му бе да успокои хората, но постигна обратен ефект – трупаното като куп мръсни чинии в мивката напрежение ескалира до небето.
Около 70 души обградиха ВиК шефа плътно, а въпросите и заканите към него потекоха като буйна река. В бутаницата и надговарянето се чу обещанието на Георгиев, че още днес водата ще бъде пуснат.

„От къде ке я вземаш тая вода, бе, нали допреди малко сушата беше виновна“, викаха хората, за които е трудно да повярват в обещания.

„Ке те тепаме, ела да видиш как си гледаме децата и внуците, неумити и непрани“, викаха хората.

На фона на обещанието на Георгиев дойде по-голямото обещание от страна на хората. Ако проблемът не бъде решен и ВиК не започне да изпълнява функциите си отговорно, ще последва нова блокадата. Предложенията са две. Ще бъде блокирана или магистрала „Струма“ или отново пътя за Рилския манастир, но на друга точка.

 

Аз не знам защо на сила ни бутат да се срещнем с рилци по средата на пътя между двете общини с брадви, колове и мотики?

 

Истината е, че Кюстендилска вода не може да се справи с община Рила и заради тази пасивност и нежелание там да бъде решен проблемът, страдаме ние. Още преди години кметът Чалашканов изгони ВиК от Рила и им забрани да стъпват в общината. Тогава се разбраха в Рила да се плаща на къща, а не за разходена вода. Първо таксата беше 3 лв., а сега е 5 лв.

 


Тази вода, която им остава излишна, питейна вода от Калин, се излива в реката.

 

Това го знаят всички, вижда се, но никой не взема мерки. Това е жестоко и престъпно. Как не ги е срам, като знаят, че ние страдаме, а водата е ценен ресурс, които все повече намалява в световен мащаб. Тук се пилее и разхищава, а рилци на плащат справедливо за разходеното. Положението е пълен абсурд. Имам чувство, че африканци ще се справят по-добре със ситуацията, защото знаят истинската цена на водата, колко важен и безценен е този ресурс“, коментира много по-спокойно от общото настроение столичанин, който през лятото живее в Кочериново.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети