Двама са арестувани в Мароко за връзка с атентатите в Барселона

DenNews.bg
23.08.2017
размер на текста:

Мароканските власти са арестували двама заподозрени във връзки с терористичното нападение в Барселона, което отне живота на 15 души, а над 120 бяха ранени.
Единият от задържаните е на 28 години и е живял 12 години в Барселона. Заподозрян е във връзки с „Ислямска държава” и се възхитил от нападението във „Фейсбук”.

Четиримата мароканци, които бяха арестувани в Испания, се изправиха пред съда по обвинения в убийства с терористичен характер. Те са подведени под отговорност за принадлежност към терористична организация и притежание на експлозиви. След съдебното заседание снощи трима от задържаните бяха оставени в ареста, а един беше освободен.
Двама от заподозрените казаха пред съдията, че местен имам е бил идеологът на терористичната клетка, извършила атаките и планирала още по-мащабни атентати.
Взрив във "фабриката им за бомби" осуетила плановете. При експлозията ден преди нападението с ван в Барселона е загинал и имамът, радикализирал младежите. Взривът е избухнал докато групата подготвяла експлозивите за извършването на по-голям атентат.
Само един от четиримата заподозрени призна днес, че е бил част от 12-членната клетка. Мохамед Хули Шемлал, на 21 години, каза пред съда, че групата е подготвяла атака срещу паметници в Барселона, а имамът е имал намерение да се самовзриви.
Заподозреният Дрис Укабир призна пред прокурора, че е наел микробусите, с които бяха извършени нападенията, но смятал, че те ще се използват за местене на багаж от жилище. 27-годишният Укабир отрекъл да е част от терористичната клетка.
Той обяснил, че първоначално казал пред полицията, че документите му били откраднати от брат му Муса Укабир от страх.

Третият с повдигнати обвинения е 27-годишният Мохамед Аяла, притежател на автомобила „Ауди”, използван в атака в Камбрилс, а четвъртият - Салх ел Кариб, приятел на Дрис и управител на магазинче за телефонни разговори в чужбина.
Укабир и Шемлал бяха преместени под засилена охрана в затвор, Ел Кариб ще е в полицейски арест, а Аяла на този етап ще бъде пуснат. Източник: bTV

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети