Това е. Всички терористи от Барселона са в моргата и ареста

DenNews.bg
22.08.2017
размер на текста:

15 са вече жертвите на атентата в Барселона, при който нападател се вряза в пешеходци с ван.
Същевременно основният заподозрян за терористичния акт, 22-годишният Юнес Абуякуб, бе ликвидиран вчера. Той беше един от 12-те заподозрени за атаката в Барселона. Всички вече са мъртви или арестувани.

Испанските власти продължават разследването, като ще бъдат проучи чуждестранните връзки на атентаторите.

Юнес е локализиран в градче на 40 километра от каталунската столица по сигнал, че човек, отговарящ на описанието на Абуякуб, се намира близо до бензиностанция.
Той отказал да се предаде, а когато бил обграден от полицаите, започнал да крещи "Алах е велик". Установено е, че подобно на петимата нападатели, които последваха Юнес с второ нападение с автомобил в Камбрилс, е носил фалшив самоубийствен колан.

Според испански медии терористите продавали злато и скъпоценни камъни, за да финансират нападението, а планът бил далеч по-мащабен. Изкарали 1200 евро, с които купили над 100 бутилки с газ бутан, които бяха открити от полицията.


Роднини на членовете на терористичната клетка се обявиха против тероризма и обвиниха местния имам, че е промил мозъците на младежите
Майката на Абуякуб го помоли през медиите да се предаде, но в крайна сметка той не я послуша. Тя дори каза, че е по-добре синът й да е в затвора или да бъде убит, отколкото да убива.


Испанските власти съобщиха още, че имамът Абделбаки ес Сати, заподозрян, че е в основата на джихадистката клетка, извършила атаките в Каталуния, е мъртъв.
Той е загинал при експлозията в къщата в Алканар. Предполага се още, че именно той е радикализирал младежите.

Експлозията в къща на 200 километра южно от Барселона е избухнала в сряда вечерта – ден преди нападенията. Най-вероятно взривът се е случил докато терористите са подготвяли самоделна бомба.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети