Издирват в цяла Европа 22-годишен мароканец за атентата в Барселона

DenNews.bg
21.08.2017
размер на текста:

Испанската полиция разшири издирването на терориста от Барселона в цяла Европа. Припомняме, че 13 души бяха убити, а 120 ранени при врязването на ван в пешеходци в Барселона.
Издирваният е 22-годишният Юнес Абуяакуб, роден в Мароко.
Каталонското регионално правителство заяви, че всички европейски полицейски сили сега търсят Юнес Абуяакуб и властите не могат да изключат вероятността той да е преминал през границата във Франция.
"Този човек вече не се търси само в Каталония, а във всички европейски страни, това е усилие на европейската полиция", заяви за Каталонско радио Хоаким Форн, отговарящ за вътрешните работи в североизточния испански регион.
Форн потвърди, че полицията вече е почти сигурна, че Абуяакуб е шофьорът на вана убиец.
Юнес Абуякуб няма предишни криминални прояви, свързани с терористични групи, не фигурира и в полицейските архиви като възможен джихадист. Той обаче е бил част от клетка, планирала атаките в Каталуния. В клетката са членували 12 души - пет от тях бяха убити от полицията в Камбрилс, при опит в пешеходци да бъде врязан автомобил часове след нападението в Барселона.
Други двама от терористите са загинали при експлозия в къща в Алканар на 16 август. Всички в групата са били на възраст между 17 и 34 години, мароканци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети