От днес морето става опасно

DenNews.bg
02.08.2017
размер на текста:

С началото на август морето става опасно, предупреждават водните спасители. Неслучайно предците ни са спирали да влизат във водните басейни около Илинден - 2 август, и след Преображение Господне, отбеляза БНР. Според преданията, на Илинден морето се отваря и взима жертви.
Мъртвите вълнения, които са основната причина за фаталните инциденти в морето зачестяват през август-по няколко дни в седмицата. Предупреждението за мъртво вълнение спасителите по плажовете отправят с червен флаг. Опасността от попадане в подводни течения е голяма, защото те не се забелязват по повърхността на морето. А попадне ли човек в мъртво вълнение, то го завлича навътре и надолу. Това изпитание е рисковано за тренирани плувци, а за непрофесионалисти е почти сигурно фатално. Въпреки реалната опасност за някои летовници не само не изпълняват разпорежданията на водните спасители, но влизат и в пререкания с тях.


А морето взе жертва вчера – в Слънчев бряг се е удавил 65-годишен латвиец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.
Сигналът е подаден в полицейското управление в Несебър е получено вчера следобед.
Тялото на латвиеца е откарано за аутопсия в бургаската болница.
По случая е образувано досъдебно производство.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети