Дъновисти от цял свят прииждат към Езерата за утрешния си празник

DenNews.bg
18.08.2017
размер на текста:

По традиция от днес хиляди дъновисти от България и цял свят се събират в района на Седемте рилски езера, за да посрещнат своята Слънчева Нова година утре, 19 август.
Очаква се в Рила планина да пристигнат последователи на Петър Дънов от цяла Европа, САЩ и Канада. Миналата година присъстваха членове на Братството от Аржентина, Перу и Бразилия.
Заради събитието, лифтът до Езерата ще работи с удължено работно време до 19:30 часа днес и утре. Туристите могат да се изкачат до хижа Рилски езера и с помощта на джипове или с хеликоптер до 5-тото езеро. По време на събитието, както винаги ще се четат духовни беседи, ще се пеят химни и песни и ще се произнасят молитви. Един от най-впечатляващите моменти е танца паневритмия, който се изпълнява по традиция на езерото Бъбрека.
Наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно, Дънов е основал религиозното-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм. Дъновистите вярват, че изгревът на Молитвения хълм в Рила на 19-ти август има магическа сила и че посрещането му високо в планината зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца. С всяка изминала година участниците в "Лятната духовна школа", както я наричат дъновистите, привлича все повече участници от страната и чужбина.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети