Дупничани излизат на протест срещу разбитите улици в понеделник

DenNews.bg
17.08.2017
размер на текста:

Протест срещу лошото състояние на пътната инфраструктура в община Дупница ще се проведе на 21 август, понеделник, от 17 часа на площад „Свобода“.
Официално уведомление от името на гражданите беше входирано от Васил Драгоманов вчера, а то вече е разписано от кмета Методи Чимев, което означава, че протест в понеделник ще има.

 

Инициативата за масов протест срещу лошите улици стартира още преди месеци в социалната мрежа Фейсбук, като близо 3000 души вече са се присъединили към отворената група „Община Дупница, оправете ни улиците“. Там може да се видят десетки снимки от разбити до неузнаваемост улици, както и множество призиви общината да предприеме незабавно асфалтиране, но не на парче, а изцяло преасфалтиране на мрежата в общината.

В уведомлението за протеста се отправя призив за оставката на кмета на Дупница, като в мотивите се посочват още лоши решения за общинската болница, липсата на компетентни лица, които да разработват европейски проекти, а управлението на Чимев е наречено „некомпетентно“ и „нелогично“.

 

Публикуваме текста на уведомлението без редакция:

 

 


„Основен наш мотив е вашето слабо и нелогично управление, В града трудно се забелязват здрави улици и участъци на цялостно изградена пътна инфраструктура. Многократно граждани са подавали жалби, които завършват с отговори и обещания, ВиК извършва ремонтни дейности, но не си изпълнява цялостно завършване на разкопаните от тях улици. Община Дупница, която вие представлявате, допуска множество и финансови абсурди. Смятаме, че разпределението на бюджета е нещо, за което видно не сте компетентен. Допусна се назначаване на управляващ общинската болница и ваш съпартиец, с което Дупница се причу с корупционни схеми и лоши решения. Смятам, че умишлено бе допуснато това финансово състояние на болницата, в което сега се налага гражданите да изплащаме кредит за „оздравяване“. Друг основен проблем, усвояването на европейски средства, видно в Община Дупница няма компетентни лица, отговорни за тези процеси.
Гражданите искат асфалт на цялата територия на общината, при това спешно, нещо което вие не сте в състояние да уредите, видни са и всички спрени поръчки заради неясното и скандали.
С настоящето уведомление, както и основна цел на протестните действия, ви каним да подадете оставката си след провеждане на протеста.
Ангажираме се да уведомим всички възможно инстанции и европейски такива, които уреждат правата на човека за нормален начин на живот. В случай, че упражните власт, дадена ви от законна, а именно за спиране на провеждането на протестните действия, смятам спорът да бъде отреден чрез законните съдебни процедури.
В очакване на оставката ви.“

 

Кметът Методи Чимев обясни за DenNews.bg, че не би си позволил да спре протеста, щом има гражданска инициатива. А на въпроса дали обмисля оставката си и дали е притеснен от това искане, той отговори така:
„Не съм се родил на този стол, нито с мечтата за него. Не се чувствам притеснен, защото почти всичко, посочено в обосновката, звучи несериозно, изключая инфраструктурата. Има кой да оцени какво и дали се прави както трябва. На изборите гражданите избират и посочват кой си върши работата добре“, коментира градоначалникът.

 

Инициаторите на протеста пък отправят апел към жителите на общината да излязат масово и да изразят недоволството си от състоянието на пътищата.

 

Ако протестът в понеделник успее да събере подкрепа, ще бъде един от малкото граждански протести в последните години в Дупница.
Припомняме, че в последните два големи протеста – тези за запазване на Джамията като градска галерия и този срещу налагането на Бат Сали за народен представител от област Кюстеднил, гражданското недоволство получи силна подкрепа от общината и управляващите. Тогава кметове, общински съветници, депутати и общински служители бяха редом с гражданите. В понеделник обаче гражданите и властта ще останат от двете страни на вратите на община Дупница

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети