Обвинение в пране на пари и за дъщерята на банкера Цветан Василев

DenNews.bg
16.08.2017
размер на текста:

Радосвета Василева, дъщеря на банкера Цветан Василев, също както майка й, вече обвинена в пране на пари. Вчера, 15.08.2017г., е повдигнато обвинение на Радосвета Василева, потвърдиха от прокуратурата.
Обвинението е за пране на пари в особено големи размери - 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление. Престъплението по чл. 253 ал.5 вр. ал. 4 вр. ал.1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК, уточняват от СГП.

Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно в присъствието на упълномощен от Василева адвокат.

Към момента Радосвета Василева е с постановление за задържане за срок до 72 часа, но тъй като изпратените две призовки са получени от адвокат и няма данни Радосвета Василева да пребивава на територията на България, тя е обявена за общодържавно издирване и е издадена Европейска заповед за арест.

По данни на прокуратурата Василева е напуснала страната на 16 август 2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане.

"Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й", посочват от прокуратурата.
На официалната страница на Цветан Василев в интернет, съпругата на банкера е публикувала отворено писмо до президента Румен Радев, в което разказва за случая. В него тя твърди, че призовката до дъщеря й е нередовна, тъй като не е получена лично от нея, както и че са нарушени човешките й права. Тя също така отбелязва, че обвиненията срещу нея и срещу дъщеря й са повдигнати от един и същи следовател. А един и същ прокурор е издал заповедите им за арест.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети