Площадът пред „Александър Невски“ стана паркинг за автобуси

DenNews.bg
15.08.2017
размер на текста:

Площадът пред храм-паметника „Александър Невски“, най-величественият символ на столицата, е превърнат в паркинг за автобуси, а шофьорите дори не се свенят да мият прозорците на рейсовете и да тупат черджета пред входа на светинята.
Стотици софиянци изразяват недоволството си от незаконна автогара, а общинският съветник инж. Симеон Славчев, който е член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в Общински съвет-София, внесе официално питане до кмета Йорданка Фандъкова.
"Мисля, че е абсолютно недопустимо пространстранството около катедралния храм "Св. Александър Невски” да се превръща в паркинг на автобуси. Храм-паметникът „Св. Александър Невски” е едно от емблематичните места не само на София, но и на цяла България. Постоянното движение на автобуси, както и факта, че пространството пред храма се е превърнало в паркинг на автобуси пречи на миряните и служещите в "Св. Александър Невски”, написа в профила си във Фейсбук Славчев.
Според възмутените от незаконната автогара столичани проблемът трябва да се реши бързо. Много от тях предлагат да се въведе европейска практика, където автобусите не влизат в идеалния център, а туристите ползват пешеходните зони.


В писмото си общинският съветник пита кмета на София имат ли автобусите разрешение за паркиране пред храм-паметника, както и кой, кога, на какъв принцип и с каква мотивация е разрешил на десетките автобуси да паркират там.
Кметът на София трябва да отговори писмено и устно на питането на Симеон Славчев по време на предстоящото на 14-ти септември заседание на Столичния общински съвет.
Инж. Славчев обяви, че ще направи и онлайн анкета сред софиянци с въпрос "Как бихте искали да изглежда пространството пред храм-паметник „Св. Александър Невски?"
Резултатите от допитването Славчев ще представи на първото заседание на Столичния общински съвет и ще настоява пространството пред храм-паметник „Св. Александър Невски” да бъде обособено така, както жителите на София желаят.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети