Голяма Богородица е, хиляди миряни се стичат в храмовете

DenNews.bg
15.08.2017
размер на текста:

Днес християните отбелязват Успение на Пресвета Богородица - един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици.


Хиляди миряни се очаква да посетят днес Рилския манастир. Ще има засилени полицейски мерки по пътя и в района на манастира, като апелът е гражданите да спазват стриктно разпоредбите на полицаите.


В Сапарева баня и село Сапарево празникът ще бъде отбелязан с концерти. В града програмата започва в 19 часа на амфитеатър ”Гейзера”, а в Сапарево - от 18:00 ч. на площада.

 

Тази сутрин по традиция българският патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично.
Храмовият празник на манастира води началото си от втората половина на 18 в. На този ден хиляди хора придружават чудотворната икона "Св. Богородица Троеручица" в литийно шествие до параклиса в местността "Могилата" в близост до манастира. Според легендата тук някога спрял атонският монах с иконата на Божията майка и е станало първото чудо. На това място всеки ще може да мине край иконата и да измоли онова, от което се нуждае.

 

Честит имен ден!

 

Имен ден празнуват кръстените с имената Мария, Мара, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.


Според Светото писание 15- август е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Богородица се молила в Елеонската планина, когато й се явил архангел Гавраил и й възвестил, че след три дни духът й ще се пресели в царството небесно. Тя приела с радост вестта и последното й желание било да види светите апостоли заедно. Желанието й се сбъднало и на третия ден ангелите слезли да приберат душата й.
Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване.
Погребали светата Дева в пещера край Гетсиманската градина и затворили входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отворили, за да се поклони пред светицата и закъснелият апостол Тома, намерили само нейната плащаница - тя възкръснала и се преселила при своя син.
В памет на явяването й пред апостолите Църквата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигне на хляба".


Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица (Малката Богородица се чества на рождения ден на Христовата майка - 8 септември).
Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, брака и семейството.
Вярва се, че светицата помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на Голяма Богородица младите булки или жените, които още не са родили, не трябва да похващат ръчна женска работа. Те отиват в църквата, палят свещ за Божията майка и поднасят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата, а иконата окичват с цветя, най-често богородички.
След тържествената празнична служба жените раздават за здраве "богородични пити" с пожелание: "Нека Света Богородица да ни е на помощ!". На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети