ЧЕЗ призовава да пестим енергия, за да не се срине мрежата в горещините

DenNews.bg
10.08.2017
размер на текста:

Електро- разпределителната компания ЧЕЗ призовава към разумна и оптимална употреба на ел.енергията на фона на повишената употреба в горещите дни. Освен това от компанията призовават да използваме електроуредите си ефективно, което може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия
С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва поради увеличената употреба на охладителни електроуреди. Данните сочат, че средният товар по мрежата, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, през първата седмица от август се е повишил с 6% спрямо последната седмица на юли /за периода 25-31 юли 2017 г. – 1 024 MW, за периода 01-07 август 2017 г. – 1 086 MW/.
През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването. Затова ЧЕЗ призовава клиентите си към разумна и отговорна употреба на електроенергията през горещите, летни дни.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че при покупката на електроуред е важно да обърнат внимание и на неговия енергиен клас. На практика, макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия.

В сезона на летните отпуски ЧЕЗ съветва клиентите при по-дълго отсъствие от дома си да изключват уредите от електрическите контакти. По този начин може да се намали излишният разход на електроенергия, което освен, че води до намаляване на месечната сметка, позволява да се избегнат възможни повреди /летните гръмотевични бури могат да повредят електроуредите, ако са включени в мрежата и нямат мълниезащита/.

Ето и няколко съвета за разумно използване на електроенергията през лятото:

• Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате.

• Пуснете щорите през деня, за да предотвратите навлизането на топлина през прозорците.

• Осигурете добра изолация на прозорците. Те са причина за 10-25% от сметката за охлаждане.

• По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки се възстановяват за период от 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия.

• Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%.

• При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%.

• Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за нейната работа.

• Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

• Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия.

• Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток /1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия/.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети