Джебчийската мафия печели обществени поръчки, включително за ремонт на парламента

DenNews.bg
04.07.2017
размер на текста:

Глава на фамилия, известна с монопол върху джебчийството в Софийско, е спечелил и реализирал обществена поръчка за ремонт на Народното събрание. Става въпрос за водопровода, канализацията и кабинетите в парламента. "Аз дадох най-ниската цена и печеля, то така е", каза Кирил Илиев, който изпълнява поръчката за около 220 000 лева. Тя е от 2011 година - по време на първото правителство на Бойко Борисов.
„Грозно е това, но трябва да се видят документите. Ако става въпрос за регистрирана фирма, макар и с не много ясна история, имат право да участват“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия, която разкри шокиращия факт.
Освен това Илиев е санирал за 2 млн. лева детските градини в Сопот, а още по времето на Тройната коалиция, когато премиер е Сергей Станишев, ремонтира покрива на местното читалище. Оказа се, че Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) не може да проверява въпросните фамилии, защото ставало въпрос за кражби. Това беше потвърдено от председателя на КОНПИ Пламен Димитров.
„Ако проверим, рискуваме да бъдем глобени много сериозно“, добави той. А вицепремиерът Валери Симеонов хвърли вината върху т.нар. маловажни престъпления, т.е. когато кражбата е за прекалено ниска стойност. Симеонов обеща да провери какво е положението с фамилията Илиеви, както и с още две такива ромски фамилии.

Най-известният род, който се занимава с джебчийство в Софийска област, са Кардарашите. От този род са три семейства – Илиеви, които живеят в Елин Пелин, Йорданови, които живеят в Костинброд и Бакови, които живеят в Петърч. Бившият председател на "Евророма" за Елин Пелин Кирил Илиев хвърля повече светлина по темата за крадлите от ромски етнос: "Традицията при нас от 100-150 години е такава, да си научиш момичетата. Ще кажеш на полицията, тя ще каже – ето, детето каза, че нищо няма и ти какво ще кажеш". Дъщерята на Илиев – Надежда, е толкова напред с материята, че обрала и главната прокурорка на Киргизтан, заради което е осъдена на 9 месеца затвор. Другата му дъщеря – Илияна, също е многократно задържана за кражби. Третата дъщеря се казва Стефка и е с 31 регистрации за кражби. Най-малкото момиче също ще влиза в занаята – защото иначе един ден нямало да се омъжи. Майката на момичетата се казва Дафинка – роднина на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро. "На 25-30 години, ако има 5 регистрации за кражба, значи е много добра", споделя Илиев. В Костинброд живее семейство Йорданови, което уж официално се изхранва със строителен бизнес. „Аз не съм тръгнала от вчера, аз съм вряла и кипяла”, заявява Стефка, една от снахите в семейството, с 3 регистрации за кражби. Тя е неграмотна. Другите снахи – Елена и Маринела, имат около 100 регистрации, но ходят да крадат предимно в чужбина. А когато Стефка разбира, че е заснета на скрита камера, пуска няколко клетви срещу репортера на Нова телевизия Вероника Димитрова – никога да няма деца. В Петърч положението с третата фамилия – Бакови, е подобно, като там също твърдят, че „упражняват занаят” предимно зад граница, като не уточняват изрично какъв е занаятът. Главата на семейството Борис е и глава на Мешерето там. Той е категоричен, че палатът му в Петърч е построен от строителство и още през 1983 година вдигнал къщата. Сега нямал работа и му помагали децата – от чужбина. Пращали по 1000 евро на месец, по думите му.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети