Прокуратурата извади Суджукгейт, за да отклони вниманието от КТБ

DenNews.bg
26.07.2017
размер на текста:

Граждани, сред които и бившия правосъден министър Христо Иванов, се събраха пред Народното събрание, с искане за ефективна съдебна реформа. Те носеха транспарант с надпис "Няма да мълчим". Гражданите от инициативата "Правосъдие за всеки" посочиха, че днешният протест е символичен и предупредителен.

„Суджукът майсторски бе изваден от прокуратурата, за да отклони вниманието от КТБ“, коментира Христо Иванов.
„Винаги, когато има неудобна тема за обвинението, се вади друга, която да предизвика свръхактивност. Проблемът на този злощастен депутат е, че суджукът не е стигнал до премиера“, убеден е Христо Иванов.

Повод за днешния протест станаха внесените в парламента и приети на първо четене промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Единият предвижда ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите, а другият - преместване на делата за корупция по високите етажи на властта от градския в специализирания съд.
Приемането на промените без дебати предизвика отпор на гражданския сектор, реагираха Съюзът на съдиите и всички съсловни организации на магистратите, а Съюзът на юристите в България призова президента да спре закона. Миналата седмица Европейската асоциация на съдиите също излезе с позиция срещу орязването на правата за сдружаване на магистратите, а днес Международната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) изрази безпокойството си заради закона.
Организаторите на протеста заявиха, че ще поискат от президента Румен Радев да наложи вето, и предупредиха, че ще сигнализират европейските институции.
Присъстващите на протеста обещаха, че следващия път ще се съберат пред президентството и ще бъдат много повече. Източник: news.bg; dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети