Екип от „Антикорупция“ на крак в Добрич, пази свидетели по Суджукгейт

DenNews.bg
25.07.2017
размер на текста:

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели срещу него по делото, станало известно като Суджукгейт, да не говорят пред разследващите.
Това обяви пред bTV тази сутрин говорителят на прокуратурата и ръководител на спецзвеното "Антикорупция" Румяна Арнаудова.
В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитета на депутата от Добрич, за да му бъде повдигнато обвинение за това, че е изнудвал търговец от името на премиера да му даде 4 тона суджук, 60 кг пастърма и филе „Елена”. Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, уточни Цацаров.
„Нямаме информация тези суджуци да са достигнали до Бойко Борисов. Със сигурност обаче, всички свидетели сочат, че Живко Мартинов непрекъснато е споделял пред тях демонстративно, че той е човекът на Бойко Борисов и че всичко, което иска за себе си, е желание на Бойко Борисов“, коментира днес Арнаудова.

Тя обяви, че с екип от прокурори от звено „Антикорупция” са на място в Добрич, за да проведат разследване и да защитят свидетелите. Надяват се да привлекат и още свидетели, които до този момент са се страхували да отидат до София.
Според нея натискът се е изразявал основно в административни незаконосъобразни проверки, както и отправяне на заплахи и закани.
„С нас са служители от бюрото по защита към главния прокурор, които незабавно ще осигурят, в случай на необходимост, защита на свидетелите. Имаме желание, не само да обгрижим свидетелите, за да се успокоят и да продължат да съдействат на прокуратурата, но и в случай на необходимост, да се предприемат всички мерки за защита“, каза още Арнаудова.

Тя съобщи още, че има съмнение и за престъпление против реда на държавното управление, което Мартинов е извършил:

„Касае се за действия, които са целели досъдебно производство с обвиняем, който, между другото, вече е осъден на 4-годишна ефективна присъда за ПТП, при което са загинали двама души, да бъде прекратено“. Според нея свидетелите, които съдействат на прокуратурата, не са се поддали на натиска.
„Затова и част от служителите на МВР веднага след това се уволнени. Не са имали възможност да уволнят и окръжния прокурор, защото той се назначава не от Живко Мартинов, а от ВСС. Хората, по отношение на които той е упражнявал натиск, особено за досъдебното производство срещу бивш зам.-министър, причинил смърт на двама човека по непредпазливост, служителите, които са работили, вече са извън системата на МВР“, уточни Арнаудова.
Тя не уточни, но най-вероятно има предвид бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев, който беше осъден на 4 години затвор, след като през август 2012 г. причини катастрофа край Добрич, при която загинаха двама млади мъже - на 20 и 25 г.
След разкритията на прокуратурата Бойко Борисов нареди цялото областно ръководство на ГЕРБ-Добрич, чийто лидер беше Живко Мартинов, да бъде освободено.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети