Валута и злато за близо милион лева са задържани на Калотина

DenNews.bg
18.07.2017
размер на текста:

Валута и злато за над 900 000 лева са задържани от митничари на ГКПП "Калотина" при четири отделни случая от последните дни, съобщиха от Агенция "Митници".
50 000 недекларирани евро са открити при проверка на лек автомобил с турска регистрация. На 14 юли на трасе „входящи леки автомобили и автобуси" пристигнала кола с немска регистрация, управлявана от турски гражданин. В автомобила пътували и съпругата и двете му деца.
При щателна митническа проверка в купето на колата били открити общо 43 400 евро, предимно в едри купюри. У самия водач митническите служители открити още 6 600 евро, с което общата сума на задържаната валута достига 50 000 евро.
По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Столична. Сключено е споразумение между подсъдимия и прокуратурата, което споразумение е одобрено от Районен съд Сливница. Наложено му е наказание- 5 месеца лишаване от свобода, което е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Укритата валута е отнета в полза на държавата.
При други два случая митнически служители от пункт "Калотина" иззеха съответно 181 750 евро и 200 950 евро от двама пътници с двойно гражданство - турско и белгийско.
На 10 юли при влизане в страната двамата не декларирали пренасяните от тях парични суми. Районната прокуратура в Сливница е изготвила обвинителни актове. Предстои съдът да определи дата на съдебни заседания по образуваните дела.
Наказание от пет месеца „лишаване от свобода", с изпитателен тригодишен срок е наложено от съда и на австрийския гражданин Ю.С. Той се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура- Сливница за това, че на 6 юли при влизане от Сърбия в България не е изпълнил задължението си за деклариране на изделия от благородни метали.
При митническата проверка у него били открити 29 предмета от жълто злато с общо тегло 964,83 гр., чиято стойност възлиза на 65 974,93 лв. Бижутата са отнети в полза на държавата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети