Убиец на 3-годишно момиченце ще лежи 25 години в затвора

DenNews.bg
13.07.2017
размер на текста:

 Днес, 13.07.2017 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Видин съдът наложи наказание от двадесет и пет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване на Николай Шанков за извършено от него убийство на тригодишната Аксиния Викториева (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 115 от НК).
Подсъдимият Шанков е осъждан неколкократно за извършени престъпления от общ характер. От м. септември 2016 г. той живеел на съпружески начала с Димитрана Георгиева и трите й деца, първоначално в кв. „Нов път“ в гр. Видин, а по-късно в кравеферма в с. Слана бара.
През декември 2016 г. Шанков бил осъден с наложено ефективно наказание и до 21.03.2017 г. се намирал във Врачанския затвор, когато бил условно предсрочно освободен, с изпитателен срок от един месец и двадесет дни.
От затвора той се върнал при Георгиева, като заедно с нея работели в кравеферма в с. Слана бара и заедно с трите й деца обитавали стопанския двор.
Подсъдимият често посягал на децата в отсъствие на майката, като поради тази причина, едното от тях – шестгодишният Ангел, избягал при баба си в с. Новоселци.
На 07.05.2017 г. Георгиева отишла с кравите на паша, а Шанков останал в обора. След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева. Най-малката от тях - тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче. Момичето било родено недоносено, имало забавено развитие, не можело да ходи самостоятелно и да говори. Въпреки недоволството на Шанков, детето продължавало да плаче и той започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. Подсъдимият съблякъл момичето голо, ударил го с желязната тръба по главата, вследствие на което то паднало. Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира.
Шанков завил телцето на детето с яке и отишъл при свидетелка И., за да извика линейка, като се опитал да я заблуди, че момичето е паднало само от леглото.
Пристигналият на място лекарски екип установил, че детето е мъртво, както и че по тялото и главата му има видими следи от насилие. Пред полицейските служители Шанков признал за стореното.
Производството по делото е приключило по реда на съкратеното съдебно следствие с пълно признаване на фактите, изложени в обвинителния акт, като определеното на подсъдимия наказание „доживотен затвор“ е заменено с „лишаване от свобода“ за срок от двадесет и пет години.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети