Конгресмен задейства процедура по импийчмънт на Тръмп

DenNews.bg
13.07.2017
размер на текста:

Вече е в ход първата процедура по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, след като демократ от Камарата внесе резолюция за това.
Според конгресмена от Калифорния Брад Шърман от Демократическа партия Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу съветника по националната сигурност Майкъл Флин. От него започна разследването на руската намеса в президентските избори в САЩ.
"Доналд Джон Тръмп е действал по начин, противоречащ на възложеното му доверие като президент и в нарушение на конституционното управление", казва Шърман в мотивите си. Но и той споделя, че по-скоро иска да отправи по този начин предупреждение към Белия дом и да задвижи продължителна законодателна процедура, от която един ден да се възползват и републиканци, които биха искали да отстранят президента на САЩ от поста му.
Искането за импийчмънт е подкрепено и от сенатора Ал Грийн.
„Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра“, коментира говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.
Досега Конгресът не е свалял от власт президент с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън подава оставка, за да избегне импийчмънт след скандала "Уотъргейт".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети