Тръмп-младши бил наясно, че Русия подкрепя кампанията на баща му

DenNews.bg
12.07.2017
размер на текста:

Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп-младши публикува имейли, от които става ясно, че той е наясно с руските усилия да се подкрепи предизборната кампания на баща му. От кореспонденцията става ясно, че събеседник на Тръмп-младши му казва, че може да получи „деликатна информация на много високо ниво“, която е „част от Русия и подкрепата на нейното правителство за г-н Тръмп“. В отговор синът на президента отговаря, че „ако е така, както казвате, с удоволствие“ и си уговаря среща с източник.

Тръмп-младши твърди, че не е съобщил на баща си за срещата с руска адвокатка по време на предизборната кампания, защото сметнал, че не е важно.
За руската адвокатка му било казано, че разполага с компрометираща информация за Хилъри Клинтън и била представена като пратеничка на руското правителство.
Синът на Тръмп вече призна, че е проявил интерес към получаване на вредна за Клинтън информация и заяви, че всеки би постъпил като него.
На 9 юни 2016 г. президентският син се срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая в "Тръмп тауър", след като посредник му казал, че тя може да му предаде сведения на руското правителство за кандидатката на демократите за Белия дом.
Към днешна дата Тръмп-младши твърди, че дори не би се сетил за този разговор, защото бил „20 минути загубено време“.

Специалният прокурор, разследващ предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, Робърт Мълър ще проучи данните за срещата между сина на Тръмп и руската адвокатка, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.


Междувременно президентът Доналд Тръмп приветства проявената от големия му син Доналд-младши "прозрачност" за срещата му с руска адвокатка.
"Синът е много качествен човек и аплодирам прозрачността му", се казва в изявление на президента, цитирано от АФП.
Руската адвокатка Наталия Веселницкая каза в интервю за телевизия Ен Би Си, взето в Москва, че не е имала връзки с Кремъл и е искала да обсъди американските санкции срещу руски официални лица, а не Хилъри Клинтън, предаде вчера Ройтерс.
"Никога не съм имала някаква компрометираща или чувствителна информация за Хилъри Клинтън", каза Наталия Веселницка. "Никога не съм имала и намерение да имам такава информация", добави тя.
Адвокатката разказа, че е била потърсена по телефона от мъж, когото не познава. Той й предложил среща с хора от кампанията на Тръмп.
Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за срещата му с руската адвокатка.
Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса, трябва да проучи срещата на Тръмп-младши.
Синът на президента вече заяви, че е готов да работи със сенатската комисия по разузнаването, която води едно от три разследвания за руска намеса в американските избори. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети