Лъжлива съдийка застава от другата страна на скамейката, ще я съдят за документна измама

DenNews.bg
06.06.2017
размер на текста:

 Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Люба Петрова – съдия от Районен съд - Раднево за извършено документно престъпление - чл. 311, ал.1 от НК.

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, с решение на Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет от 23 май 2017 г., съдия Петрова е отстранена от длъжност до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Люба Петрова е обвинена в това, че:

В периода 29-30.03.2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице - съдия в Районен съд-Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29.03.2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95/2017 г., по описа на Районен съд-Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления - престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Съдия Петрова удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Това е второто наказателно производство, внесено в съда срещу Люба Петрова. Първото производство, внесено с обвинителен акт от СЗА за извършени от нея девет престъпления – лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба, все още се разглежда от първоинстанционния съд - Софийски градски съд.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети