Съдът прати в ареста шофьор, системен нарушител на пътя

DenNews.bg
05.06.2017
размер на текста:

По искане на Районна прокуратура – Павликени съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 39-годишен мъж системно извършвал престъпления по транспорта.

Марин Г. е привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за това, че на 29.05.2017 г. в гр.Павликени при управление на товарен автомобил марка „Форд Транзит си служел с табели (ламаринени табели с черен надпис С 14 00 ВМ) неиздадени от съответните органи - престъпление по чл.345,ал.1 от НК и за това, че управлявал товарен автомобил в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство - престъпление по чл.343в,ал.3 от НК.

На 30.05.2017 г. към това досъдебно производство са обединени материалите по досъдебно производство на РУ-Павликени срещу същото лице за шофиране след употреба на алкохол и с табели на управлявания от него автомобил, които са на друго МПС или саморъчно направени, извършени на 18.05.2017 г. и на 26.05.2017 г. /престъпление по чл.343б,ал.1 от НК,по чл.343в,ал.3, вр. ал.1 НК и по чл.345,ал.1 от НК/.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Повдигнато обвинение е за престъпление наказуемо с лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. Обвиняемият е осъждан многократно за престъпления по чл.343 б от НК извършени за достатъчно дълъг период от време - два пъти 2002 г.,един път през 2006 г., два пъти през 2010 г. и един път през 2012 г. в различни части на страната. Марин Г. е санкциониран по административен ред за времето от 2001 г. до 2017 г. 25 пъти с влезли в сила наказателни постановления за нарушения на закона за движение по пътищата. Освен това досъдебно производство, срещу същото лице, за същите престъпления има още три висящи досъдебни производства в РУ-Полски Тръмбеш, РУ-Белене и РУ-Левски.

Поради това съдът прие, че може да се направи обоснован извод, че съществува реална опасност обвиняемият, който е със завишена степен на обществена опасност, да извърши и друго престъпление по транспорта или да се укрие от органите на разследването и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети