Стартират проверки на МВР, НАП, Агенция «Митници» и други ведомства на територията на Слънчев бряг

DenNews.bg
30.06.2017
размер на текста:

 Паралелни проверки от различни екипи, в които ще участват служители от МВР, НАП, Агенция «Митници» и други ведомства, ще се провеждат до края на активния летен сезон в Слънчев бряг, заяви на нарочен брифинг днес директорът на главна дирекция «Национална полиция» главен комисар Христо Терзийски. Проверките ще са в няколко направления : констатиране на данъчни нарушения, търговия с акцизни стоки / алкохол, цигари или горива/, нарушаване на нощната тишина, осъществяване на търговия с маркови стоки, без съгласието на притежателя на лиценза и др. Акцент ще се постави на превенцията на криминалните престъпления, сред които джебчийските кражби и кражбите на лично имущество, оставено без надзор. Главен комисар Терзийски припомни, че в осигуряването на обществения ред и сигурността на туристите в Слънчев бряг се включват и командировани служители, които в смесени патрули с местните полицаи ще осъществяват проверки в рисковите зони, необхванати от системата за видеонаблюдение в курортния комплекс. Командировани полицаи от «Пътна полиция» от вътрешността на страната ще подкрепят и сигурността по пътищата в Бургаски регион. Още от понеделник се включат нови десет пътни полицаи, които освен за скорост и съобразяване с пътната маркировка, ще следят за шофиране след употреба на алкохол или наркотичини вещества.

Христо Терзийски отчете огромната работа, свършена до момента, както от страна на полицията, така и от страна на останалите институции – членове на междуведомствения координационен център, изграден през миналата година. Той изтъкна значителното намаление на регистрираните криминални престъпления в Слънчев бряг, сред които най-драстично в нивото на грабежите и извършените кражби.

Готовността на своите служители за включване в проверките в Слънчев бряг декларира и Директорът на Агенция «Митници» Георги Костов. По думите му на разположение ще са между 30 и 50 опитни служители, които да осъществяват контрол на акцизните стоки, чието потребление през активния летен туристически сезон се е увеличило многократно. В тази посока неплащането на акциз без значение за кои от акцизните стоки / алкохол, цигари или горива/ би довело до големи щети за държавния бюджет.

Зам.- министърът на финасите Бойко Атанасов уточни, че във фокуса на проверките ще са нелоялните и непроявяващи самоконтрол към спазване на финансовата дисциплина търговци, а обектите –нарушители ще бъдат и затваряни, ако се констатира неиздаване на касови бележки. Стремежът е санкцията да е бърза и дисциплинираща за това срокът на затварянето ще следва в рамките на ден от констатираното нарушение. Заместник-министър Атанасов изрази убеденост, че резултатът от строгите действия на съвместни екипи на служители от МВР, НАП и Агенция «Митници» ще доведе до вдигането на приходите в края на сезона и спазването на законовите норми.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети