Германия узакони гей браковете

DenNews.bg
30.06.2017
размер на текста:

Германският парламент узакони еднополовите бракове на заседание в петък. Поправката гласи, че „бракът е встъпване до живот от двама души от различен или еднакъв пол“.
Изменението дава пълни брачни права на гей двойките, включително и това да осиновяват деца. Досега хомосексуалните в Германия можеха да „регистрират партньорството си”.
Долната камара на германския парламент прие проектозакона с 393 гласа „за“ и 226 „против“. Горната камара вече е одобрила браковете и се очаква промяната да влезе в сила преди края на годината.
Предложението беше включено в дневния ред на парламента от коалиционния партньор на Меркел - Социалдемократическата партия (СДП), както и от партията на Зелените и лявата „Ди Линке“. Против се обявиха крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС).
Миналата неделя от СДП заявиха, че едно от изискванията на партията при евентуална нова коалиция с консерваторите след предстоящите през септември парламентарни избори ще е именно узаконяването на еднополовите бракове. Тяхната позиция идва ден преди да бъде публикувано интервю на Меркел в женското списание „Бригите“, в което тя за първи път намекна за този обрат в политиката си. Преди това канцлерът бе против законовите съюзи при хомосексуалните.
В интервюто си обаче тя посочва, че е променила позицията си, след като наскоро е имала „запомнящо се преживяване“ при среща с лесбийска двойка, която се грижела за осем осиновени деца.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети