ОбС-Бобов дол събира на дебат за въгледобива шефове на мини, държавни експерти и депутати

Десислава Панайотова-Янкова
29.06.2017
размер на текста:

Дебат за състоянието и бъдещето на въгледобива в Бобов дол ще се проведе утре, 30 юни, по време на извънредно заседание на Общински съвет. Инициатори на отворената сесия са съветниците от БСП и ГЕРБ, а надеждата е шефовете на теца, минните дружества, държавни експерти и народни представители да се отзоват на изпратените им покани.
„Реално ние, общинските съветници, нямаме почти никаква информация за това какво се случва в мините, нямаме възможност и да въздействаме, защото това са частни предприятия. Нямаме глас и при сключването на договорите за концесия-там страни са предприятията и държавата. Надяваме се поканените да се отзоват и да може да получим точна информация за това какво се случва и какво предстои“, обясни за DenNews.bg инициаторът на дебата Елеонора Христова от БСП.
На срещата утре са поканени управителите на ТЕЦ Бобов дол, Въгледобив, Фундаментал, представители на министерства на икономиката и на енергетиката и четиримата народни представители от област Кюстендил.
„Искаме да чуем какво е намерението на двете минни дружества за бъдещето и съответно какво е намерението на държавата. Чуваме, че от рудниците се изнасят машини и питаме дали това е вярно и защо се случва, след като това е държавна собственост, отдадена на концесия. Виждаме, че текат съкращения и чуваме, че се готви затваряне на всички подземни рудници и ще остане един, откритият. Това означава, че безработицата ще скочи драстично и няма да има работа за жителите на общината. Да, имаме два шивашки цеха, но жените няма как да издържат семейства с една заплата. Хората са разтревожени и непрекъснато ни търсят и питат, а ние не може да отговорим. Искаме да чуем официалната информация и след това да подготвим позициите си, да обмислим какво може да се предприеме. Но държавата е единствената, която може да спаси въгледобива, да отнемат концесията на Ковачки, ако трябва, да се търси друг концесионер...“, обясни още Христова.
Съветниците, голяма част кадри на теца и мините, също ще могат да кажат мнението си и да дадат предложения за нататъшни действия.
Председателят на ОбС Красимир Чаврагански, бивш управител на Въгледобив (напусна по време на протести във вече закрития рудник Бабино) и настоящ шеф на Фундаментал, отказа да коментира предварително.
„Сесията е свикана по искане на съветници. Няма какво да коментирам предварително. Всеки си има мнение и ще може да го каже утре“, каза той.
Любопитно е, че въпреки очакването на сесията да присъстват гости, Чаврагански е отказал заседанието да бъде изнесено в по-просторна зала.
„Не знам защо, но председателят отказа предложението ни сесията да се проведе в Културния дом. Ако залата на ОбС се окаже тясна, ще поискаме почивка и гласуване да се преместим“, обясни Елеонора Христова.
Не само капацитетът на залата би бил проблем за утрешния дебат, а и очакваните горещини. Както писахме, заради жегите днес и утре община Бобов дол работи с променено работно време-от 7:30 до 14:30 часа. Заседанието на ОбС е насрочено за 17:00 часа утре, когато се очаква температурите да надвишат 40 градуса. Заседателната зала не е кой знае колко просторна и се намира на последния етаж на общината, така че и без екстремни метеорологични условия престоят в нея е изпитание.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети