Мнозинството във ВСС провали заседание заради протест в подкрепа на Лозан Панов

DenNews.bg
29.06.2017
размер на текста:

Днешното заседание на Висшия съдебен съвет се провали поради липса на кворум, след като част от членовете демонстративно напуснаха. Мотивът им – протест в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред сградата на ВСС. Около 50 души посрещаха кадровиците на съдебната система тази сутрин, а протестът бе провокиран от последната точка в дневния ред на ВСС, свързана със сигнал на главния редактор на „Блиц“ Ивайло Крачунов срещу Панов. Близкият до Делян Пеевски редактор сезира Етичната комисия за участието на Панов в протест в подкрепа на изгонения от Белене католически свещеник Паоло Кортези.
Протестиращите пред ВСС посрещнаха Панов с аплодисменти, докато председателя на Върховния административен съд Георги Колев бе освиркан и съпроводен с викове „Оставка“.
Имено Колев в последствие предложи заседанието на съвета да бъде прекратено. Всъщност оправданието за провала беше леко казано странно-протестът пречил на нормалното провеждане на заседанието, но реално протестиращите се бяха разотишли час преди това изказване. Искането за прекъсване на заседанието дойде след като кадровиците гласуваха точките от дневния ред и се стигна до тази, отнасяща се за Панов. „Не може да се работи в такава обстановка“, посочи Колев, а главният прокурор Сотир Цацаров също не скри раздразнението си от протеста, като зачете част от заглавията в медиите. "Честно казано някак си този цирк ми идва в повече", каза Цацаров преди демонстративно да напусне заседанието, последван от мнозинството във ВСС.
На местата си останаха единствено Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлияна Колева, Лозан Панов и Камен Иванов.
Найденова напомни на напускащите, че съветът е заседавал в много по-напрегнати обстановки от днешната. „Пред ВСС е имало агнешки главички, имало е и некролози, имаше и човек, който се опита да се самозапали, но ние заседавахме.“, посочи тя.
Така или иначе обаче кворум вече нямаше и кадровиците така и не успяха да разгледат последната точка от дневния си ред, свързана със сигнала срещу шефа на ВКС Лозан Панов.
Самият той каза пред медиите, че няма коментар относно провала на заседанието. Той отрече да има лична война с главния прокурор.
Попитан дали съжалява за участието си в протеста в подкрепа на отец Кортези, Панов каза, че това е било проява в защита на човешките права, а не политическо събитие. Източник: mediapool.bg, news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети